perjantai 23. toukokuuta 2014

Tettiläinen suosittelee!



Kesällä on kiva olla ulkona, mutta joskus on myös päiviä, jolloin sataa tai joutuu mökille, jolloin ei välttämättä tee mieli mennä ulos tai ei ole mitään tekemistä. Niinä päivinä kannattaa ottaa kirja käteen tai katsoa esimerkiksi elokuva! Päätin helpottaa sopivan valitsemista, joten kirjoitin pienen listan hyvistä elokuvista ja kirjoista. Suosittelemani kirjat löytyvät ainakin Turun pääkirjastosta, suurin osa Stoorin puolelta.


Kirja: Vieras – Stephenie Meyer
Vieras on Twilight -saagastaan tunnetun Stephenie Meyerin romanttinen scifikirja. Teos kertoo maapallon vallanneista avaruusolennoista, jotka kutsuvat itseään Sieluiksi. Sielut tunkeutuvat ihmisen hermojärjestelmään ja valtaavat ihmisen tietoisuuden. Vastarintaliikkeessä olleen Melanien kehossa on kuitenkin kaksi tietoisuutta: Sielun, ja hänen omansa. Molemmat tietoisuudet rakastavat Melanien entistä rakastettua Jaredia, joka on ihminen. Ongelmia tiedossa! Vieras on ilmestynyt myös elokuvana ja löydät sen nuorten elokuvia -hyllystä nimellä The Host.

Kirja: Outolintu – Veronica Roth
Tämäkin kirja on romanttinen scifikirja, mutta mielestäni se soveltuu myös pojille! Kirjassa sodan runtelema maa on jaettu osastoihin, joihin jokainen ihminen kuuluu työskentelemään. Kirjan päähenkilö Tris on väliinputoaja, jolle ei löydy omaa osastoa: hän on kaikkia niitä. Hän on uhka yhteiskunnalle. Outolintu pyörii vielä elokuvissa nimellä Divergent.

Kirja: Tulitodistaja – Lars Kepler
Tulitodistaja on itsenäinen osa Lars Kepler –nimen taakse piiloutuneen kirjailija kaksikon dekkarisarjaa. Se kertoo suomalaissyntyisestä, Joona Linna -nimisestä etsivästä, joka tutkii nuorisokodissa tapahtunutta raakaa teinitytön murhaa. Voisiko murhaaja olla yksi tytöistä? Teos on hyvin jännittävä, joten varaudu, ettet halua päästää siitä irti! Tätä kirjaa et kuitenkaan löydä nuorten osastolta, vaan jännitys-hyllyltä.

Kirja: Karkkipäivä – sokerin synnystä makeaan elämään – Satu Jaatinen
Tämä tietokirja sisältää makeaa tietoa erilaisten makeisten synnystä ja historiasta, sekä myös kertomuksia makeisten ympärille syntyneistä perinteistä, kuten Halloweenista. Varoitus: kun luet kirjaa, varaa karkkipussi viereesi!

Elokuva: Forrest Gump
Elokuva kertoo hiukan hidasälyisestä, mutta lempeästä miehestä, joka kertoo elämän tarinaansa bussipysäkillä. Hän on tavannut esimerkiksi Yhdysvaltain presidentin, mutta ei tajua mitä merkittävää on tehnyt tai todistanut hidasälyisyytensä vuoksi. Forrest Gump on hauska ja varsin lämminhenkinen elokuva, joka kannattaa katsoa edes kerran. Mainittakoon, että se on voittanut kuusi Oscar-palkintoa.

Elokuva: After Earth
After Earth kertoo maapallosta hylättynä planeettana, jonne 13-vuotias Kitai joutuu lähtemään. Hän kohtaa matkallaan mitä vaikeampia ongelmia: suurin vastus on luonto.

Hauskoja luku- ja elokuvahetkiä!

Teksti: Meea

 

perjantai 9. toukokuuta 2014

Skeittilautailusta Turussa



Sain ensimmäisen skeittilaudan seitsemänvuotiaana. Laskin laudalla kuin pulkalla tai yritin pysyä holtittomasti sen päällä.

Myöhemmin aloimme koulukaverini kanssa käydä aktiivisemmin skeittaamassa ja se tuli tavaksi. Harjoittelimme sisäpihoilla kickflippejä, pop-shove it:teja ja muita perusskeittitemppuja.

Skeittauksesta tuli rutiini ja pyörimme pian ympäri Turkua pienen jengin kanssa.

Etsimme skeittispotteja: Hypimme alas portaita, vahasimme kynttilöillä portaita luistavaksi.

Skeittauksessa oli parasta sen mukana tuoma vapaus. Vapaus valita milloin, missä, millä tavalla ja mitä skeittaat. Eikä kukaan puhalla pilliin.

Pyöräilimme usein skeittipaikoille. Niittyjä, skeittiparkkeja metsän lähettyvillä, auringonpaistetta ja jatkuvaa maisemien vaihtamista skeittipaikasta toiseen. 

Lämpimät kesäillat skeittauksessa on hienointa. Kaupunki on tyhjänä ja rullaaminen on helpompaa ilman jatkuvaa liikenteen sykettä.

Kirjoitti: Joona


                                http://www.flickr.com/photos/alks_26/

 

Oletko jo lukenut nämä? Kirjavinkkejä kevääseen!



Hyvä kirja ei vanhene, ja hehkutettujen uutuuksien lisäksi kirjastosta löytyykin paljon muutakin hyvää luettavaa. Kevään kirjavinkeiksi olen poiminut muutamia omia suosikkejani viime vuosina julkaistuista kirjoista, jotka eivät enää löydy uutuushyllystä, mutta ovat silti yhtä lailla lukemisen arvoisia. Kirjojen aiheina ovat nuoruus, erilaisuus, rakkaus ja kuolema. Jos kaipaat ajatuksia herättävää kirjaa tärkeästä aiheesta, kannattaa kokeilla näitä! 

 
Delphine de Vigan: No ja minä (2012)
Lou on 13-vuotias ja huippuälykäs, vaikka ei osaakaan solmia kengännauhojaan. Hänen elämäänsä varjostaa perheen suru ja oma ulkopuolisuuden tunne. Kaikki kuitenkin muuttuu kun hän tapaa kodittoman Non. Lou kohtaa itselleen vieraan maailman ja oppii näkemään asioita uudella tavalla. Miten ihmiset osaavat lentää avaruuteen, mutta ovat silti kykenemättömiä ratkaisemaan kodittomien ongelmia? Kysymystensä äärellä Lou huomaa, että asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia kuin luulisi.



Jenny Downham: Ennen kuin kuolen (2009)

Tessa on 16-vuotias ja sairastaa parantumatonta leukemiaa. Hän ei kuitenkaan anna voimia vievän ja lopulta kuolemaan johtavan sairauden täysin lannistaa, vaan päättää ottaa viimeisistä elinpäivistään kaiken irti. Hän ei halua kuolla, ennen kuin on rikkonut lakia, menettänyt neitsyytensä ja saattanut vanhempansa takaisin yhteen. Kuvioihin astuu myös naapurinpoika Adam, jonka kanssa Tessa saa kokea jotain aivan odottamatonta. 




Uma Karma: Kaiken se kestää (2008)

Tuukka ja Luukas ovat lukioikäisiä poikia, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Poikien välinen suhde ei kuitenkaan ole helppo, kuten ei mikään suhde, mutta heidän suhteellaan on aivan oma taakkansa. Suhdetta varjostaa ylä- ja alamäkien lisäksi poikien oma hämmennys ja salailu, sillä perheiden ja muun yhteiskunnan asenteet tuntuvat ahdasmielisiltä ja suvaitsemattomilta. Koettelemuksia riittää vaan kestääkö rakkaus?
  

Marja Björk: Poika (2013)

Makke on tytön kehoon syntynyt poika. Se on asia, joka ulkopuolisten on vaikea ymmärtää. Lapsuus vielä sujuu, silloin on helppo sulautua poikien joukkoon, mutta nuoruus tuo aivan omat tuskansa. Miten voi kasvaa mieheksi kun keho yrittää samaan aikaan kasvaa naiseksi? Miten voi kasvaa mieheksi, kun muu maailma pitää sinua naisena? Ilmastointiteippi ja löysät vaatteet helpottavat, mutta eivät tuo lopullista ratkaisua. Poika on tarina väärään kehoon syntymisestä, sen tuomista vaikeuksista sekä ulkopuolisten ymmärtämättömyydestä. Kirja antaa kyytiä kankeille sukupuolirooleille ja vanhentuneille ajatuksille. 


Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet (2010)

Agnes on mummonsa luona asuva orpotyttö, joka on päättänyt ratkoa kotikaupunkinsa Planktonin mysteerejä. Kuka harjoittaa elinkauppaa ja mitä kummaa häärää apteekkari? Agnes haluaa myös selvittää, mitä hänen vanhemmilleen oikein on tapahtunut. Sarjakuva on sävymaailmaltaan synkkä, mutta huumoria löytyy rutkasti. Agnesin seikkailut jatkuvat sarjakuvassa Mustasuon mysteeri (2012), jossa Agnes yrittää ratkoa sisäoppilaitoksen salaisuuksia. Närhen sarjakuvat ovat oivia helpottajia akuuttiin sarjakuvannälkään.



Hyvää kevättä uudempien ja vanhempien kirjojen äärellä!

Kirjoittanut: Katri