perjantai 9. toukokuuta 2014

Oletko jo lukenut nämä? Kirjavinkkejä kevääseen!



Hyvä kirja ei vanhene, ja hehkutettujen uutuuksien lisäksi kirjastosta löytyykin paljon muutakin hyvää luettavaa. Kevään kirjavinkeiksi olen poiminut muutamia omia suosikkejani viime vuosina julkaistuista kirjoista, jotka eivät enää löydy uutuushyllystä, mutta ovat silti yhtä lailla lukemisen arvoisia. Kirjojen aiheina ovat nuoruus, erilaisuus, rakkaus ja kuolema. Jos kaipaat ajatuksia herättävää kirjaa tärkeästä aiheesta, kannattaa kokeilla näitä! 

 
Delphine de Vigan: No ja minä (2012)
Lou on 13-vuotias ja huippuälykäs, vaikka ei osaakaan solmia kengännauhojaan. Hänen elämäänsä varjostaa perheen suru ja oma ulkopuolisuuden tunne. Kaikki kuitenkin muuttuu kun hän tapaa kodittoman Non. Lou kohtaa itselleen vieraan maailman ja oppii näkemään asioita uudella tavalla. Miten ihmiset osaavat lentää avaruuteen, mutta ovat silti kykenemättömiä ratkaisemaan kodittomien ongelmia? Kysymystensä äärellä Lou huomaa, että asiat eivät kuitenkaan ole niin yksinkertaisia kuin luulisi.



Jenny Downham: Ennen kuin kuolen (2009)

Tessa on 16-vuotias ja sairastaa parantumatonta leukemiaa. Hän ei kuitenkaan anna voimia vievän ja lopulta kuolemaan johtavan sairauden täysin lannistaa, vaan päättää ottaa viimeisistä elinpäivistään kaiken irti. Hän ei halua kuolla, ennen kuin on rikkonut lakia, menettänyt neitsyytensä ja saattanut vanhempansa takaisin yhteen. Kuvioihin astuu myös naapurinpoika Adam, jonka kanssa Tessa saa kokea jotain aivan odottamatonta. 




Uma Karma: Kaiken se kestää (2008)

Tuukka ja Luukas ovat lukioikäisiä poikia, jotka kohtaavat toisensa ja rakastuvat. Poikien välinen suhde ei kuitenkaan ole helppo, kuten ei mikään suhde, mutta heidän suhteellaan on aivan oma taakkansa. Suhdetta varjostaa ylä- ja alamäkien lisäksi poikien oma hämmennys ja salailu, sillä perheiden ja muun yhteiskunnan asenteet tuntuvat ahdasmielisiltä ja suvaitsemattomilta. Koettelemuksia riittää vaan kestääkö rakkaus?
  

Marja Björk: Poika (2013)

Makke on tytön kehoon syntynyt poika. Se on asia, joka ulkopuolisten on vaikea ymmärtää. Lapsuus vielä sujuu, silloin on helppo sulautua poikien joukkoon, mutta nuoruus tuo aivan omat tuskansa. Miten voi kasvaa mieheksi kun keho yrittää samaan aikaan kasvaa naiseksi? Miten voi kasvaa mieheksi, kun muu maailma pitää sinua naisena? Ilmastointiteippi ja löysät vaatteet helpottavat, mutta eivät tuo lopullista ratkaisua. Poika on tarina väärään kehoon syntymisestä, sen tuomista vaikeuksista sekä ulkopuolisten ymmärtämättömyydestä. Kirja antaa kyytiä kankeille sukupuolirooleille ja vanhentuneille ajatuksille. 


Kati Närhi: Saniaislehdon salaisuudet (2010)

Agnes on mummonsa luona asuva orpotyttö, joka on päättänyt ratkoa kotikaupunkinsa Planktonin mysteerejä. Kuka harjoittaa elinkauppaa ja mitä kummaa häärää apteekkari? Agnes haluaa myös selvittää, mitä hänen vanhemmilleen oikein on tapahtunut. Sarjakuva on sävymaailmaltaan synkkä, mutta huumoria löytyy rutkasti. Agnesin seikkailut jatkuvat sarjakuvassa Mustasuon mysteeri (2012), jossa Agnes yrittää ratkoa sisäoppilaitoksen salaisuuksia. Närhen sarjakuvat ovat oivia helpottajia akuuttiin sarjakuvannälkään.



Hyvää kevättä uudempien ja vanhempien kirjojen äärellä!

Kirjoittanut: Katri
 

Ei kommentteja: