torstai 18. joulukuuta 2014

Puhutaan pukille


Joulukuu on sitä aikaa, jolloin voi puhua pukille ja saada joskus vastauksen tai jopa joululahjoja. Riippuu tietysti siitä, mille pukille puhuu. Teemu Pukilta voi saada nimikirjoituksen, jos sattuu jalkapallohuuhkajaan törmäämään, mutta joululahjatoiveita ei kannata Teemu Pukille jättää.

 
The one, the only prototyyppipukki

Joulupukin taruhan sai legendojen mukaan alkunsa Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijästä, Myran piispasta, joka 300-luvulla auttoi hädänalaisia ja sai siitä hyvästä sekä pyhimystittelin että maineen joulupukin ensimmäisenä versiopäivityksenä. Varsinkin italialaiset pitävät edesmenneestä Nikolaoksesta niin paljon, että ryöstivät hänen luunsa Turkista Italiaan.
 

Kolapukki ja poronkäristys

 Luinen homma olisi sopinut paremmin vaikkapa Tim Burtonin tuottamaan klassiseen elokuvaan Painajainen ennen joulua, jossa luurankomainen päähahmo Jack selvittää joulun mysteeriä mikä tapahtuu parhaiten kaappaamalla joulupukin. Tässä vaiheessa kyseessä ei ollut enää lyhyenläntä turkkilaispiispa jonka nenä oli lyöty kapakkatappelussa lyttyyn vaan perinteisempi, punanuttuinen kolapukki.


 
Coca-Colahan on ominut pukin itselleen varsin tehokkaasti, sillä Santa Claus vaikuttaa miltei tehneen kunnon sponsorisopimuksen kokisfirman kanssa. Mikäs siinä ho-ho-ho-hohottaessa jos kolajuoma kuittaa univelat ja Petteri Punakuonollekin riittää. Suomessa Petteri Punakuonot tosin pistetään brittien kauhuksi ja hämmästykseksi usein paistinpannulle tai pataan, poronkäristyshän on mitä mainiointa herkkua. 


Petteri Punakuono joulun jälkeen.

Kauhupukit ja asediileripukit


Pataan voivat joskus päätyä tosin ihmisetkin, jotka odottavat pukin vierailua mutta eivät ole tarpeeksi kilttejä lapsia. Ainakin Jalmari Helanderin kauhukomediassa Rare Exports tontut ovat tavallista kovaotteisempia ja pukki melkoinen ilmestys. Joulupukki puree ja lyö, kuten M.A. Nummisen vanha joulubiisi kertoo.Toisinaan pukilla on omituisia taipumuksia kuten aseiden diilaaminen alaikäisille lapsille. Perin omituinen oli ainakin C.S.Lewisin Narnia-tarinoiden avausosan Velhon ja Leijonan kohtaus, jossa Pevensien sisarukset matkaavat Narniaan ja kohtaavat siellä Joulupukin, joka avokätisesti jakelee nassikoille jos jonkinlaista miekkaa, jousta ja tikaria. Suomessa olisi poliisi vienyt moisen pukin putkaan, jos ukkeli olisi torilla jakamassa teräaseita alakouluikäisille.


Sikapukit


Joulupukki voi olla paitsi asekauppias punanuttuisessa valeasussa, myös melkoinen sika miehekseen. Kirjaimellisesti pukki on possu Terry Pratchettin vauhdikkaassa fantasiaseikkailussa Valkoparta Karjupukki, jossa Kiekkomaailman lahjojen antaja Karjupukki on mystisesti kadonnut ja itse Kuolema, tuo luurankomainen viikatemies, joutuu tuuraamaan kollegaansa.
  Tästäkin tehtiin leffa.


Sikamaista käytöstä sen sijaan voi odottaa Pahalta Pukilta eli Bad Santalta. Samannimisessä vuoden 2003 mustassa komediaelokuvassa Billy Bob Thornton esittää pikkurikollista nimeltään Willie. Willien modus operandina eli rikoksen tekotapana on värväytyä tavarataloihin joulupukiksi tutustuakseen paikkoihin ja ryöstääkseen tavaratalon myöhemmin. Willie on tosiaankin varsin paha pukki, sillä Willie ei piittaa lapsista yhtään, ryyppää kuin pesusieni ja harrastaa muutenkin epämääräisiä asioita. 
Bad Santa työssään

Metsän musta pukki


Pieni omatunnon pilkahdus on kuitenkin pahimmassakin pukissa, ainakin jos kyse on ihmismuotoisesta pukista. Joulupukkia kun ei kannata sekoittaa kauhukirjailija H.P. Lovecraftin kuuluisaan luomukseen, kauhistuttavaan Shub-Niggurathiin eli Metsän-mustaan-pukkiin-jolla-on-tuhat-lasta.

 
Älä istu tämän pukin polvelle!

Jos siis istahdat pukin syliin ja tuntuu siltä, että punanutun, valkoparran ja tuikkivien silmien sijasta on tarjolla tuhansien mustien lonkeroiden massa ja vuohenkavioiset jalat, niin silloin on parasta jättää lahjatoiveiden antaminen myöhempään ajankohtaan ja kipaista kipin kapin kirjastoon perehtymään Lovecraftin luomaan Cthulhu-mytologiaan, jotta vastaava erehdys ei pääse toistumaan. Joulumieli kohoaa tutustumalla Vaski-kirjastojen Lovecraft-aineistoon, joka kelpaisi Suurille Muinaisillekin.

Hyvää joulua itse kullekin säädylle ja pukille!

Jussi

Ei kommentteja: