torstai 27. elokuuta 2009

Sirkus saapunut kaupunkiinKlovneja, hevosia, merileijonia, akrobaatteja ja trapetsityttöjä. Näihin kaikkiin voi törmätä loppuviikon aikana Turun Kupittaalle pysähtyneessä Sirkus Finlandiassa – Suomen Kansallissirkuksessa.
Maailmantähtien ryydittämästä noin kaksituntisesta näytöksestä ei toimintaa, eikä vauhtia puutu. Heti alkuun koetaan sykähdyttäviä hetkiä Darjan ja Pavelin rullaluistellessa pientä ympyrää ympäri. Perään jännitystä tarjoavat kerrostalon kokoisen, 37 metrin halkaisijan omaavan ja 12 metrin korkeuteen kohoavan sirkusteltan kupolin tuntumassa taiteilevat mongolialaiset hurjapäät Timolin Sistersit.
Notkeutta, voimaa ja taitoa vaati myös Keski-Mongolian viiden tytön ryhmän Flying Flowersin kurvailu areenalla yksipyöräisillä polkupyörillään. Samalla kun he pitävät tasapainoa yllä, he heittelevät pieniä metallikuppeja jaloillaan omaan tai toistensa päähän.
Miten joku voi saada olkapäänsä kiertymään 360 astetta?
Tämä salaisuus paljastuu azerbaidzhanilaisen kumiukko Araz Hamsayevin toimesta. Ps. Älä kokeile kotona.

Sirkus ei olisi mitään ilman klovneja, eikä temppuilevia eläimiä. Klovnit Karlo ja Billy käyvät toistuvasti areenalla naurattamassa niin lapsia kuin aikuisia poimien yleisön joukosta katsojia mukaan. Hevoset, ponit, merileijonat, kissat ja pieni koira tekevät hienoja temppuja.
Sirkus Finlandia kiertää Suomea lokakuun loppuun asti. Kiertueeseen kuuluu 125 paikkakuntaa ja 250 esitystä. Ryhmän vahvuus on kaikkiaan 70 henkeä.


Suomalaisia joukossa on kaksi, he muodostavat yhden ohjelmanumeron. Turun Taideakatemian sirkuslinjalla vuosina 2002–2006 opiskellut Antti Suniala jonglöörää palavilla kepeillä ja harmonikkataiteilija Anne-Mari Kanniainen säestää taustalla argentiinalaisella tangollaan. Näytös myös päättyy Kanniaisen Säkkijärven polkkaan, jota kansainväliset taiteilijat tanssivat omaperäisellä tyylillään.
– Kiertue on aamuherätyksineen ja matkustamisineen rankka, mutta ei auta valittaa. Yksikään päivä ei ole samanlainen, Anne-Mari Kanniainen kertoi Stoorille.
Vaikka tulikapuloita lentelee edessä, ei 26-vuotias soittotaituri tunnusta pelkäävänsä.
– Luotan Anttiin. Hän pyörittelee kapuloita taitavasti.

Sirkus Finlandia esiintyy Kupittaan pesäpallokentällä sunnuntaihin saakka. Näytökset torstaina ja perjantaina klo 19. Lauantaina ja sunnuntaina kaksi näytöstä päivässä, klo 13 ja klo 17.

Ei kommentteja: