keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Lupa olla olemassa


HLBTQIA-aiheisia kirjoja kirjaston kokoelmassa


Kun minä olin lukiossa, maailmassa ei ollut yhtään ainutta homoa. Transihmisistä en ollut koskaan edes kuullut. Tästä on kymmenen vuotta aikaa, mutta toisinaan se tuntuu kuin eiliseltä. Silti maailma on muuttunut uskomattoman paljon viimeisten kymmenen vuoden aikana. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä on joka paikassa: julkisuudessa, politiikassa, kouluissa, työpaikoilla, you name it. En muista koskaan hävenneeni, pelänneeni tai salanneeni sitä, kuka olin. Tosin enpä minä vielä siinä vaiheessa edes oikein tiennyt, kuka se jokin on. Vähitellen aikuisuuden lähestyessä (missähän vaiheessa sen saavuttaa?) ovat monet asiat selkiintyneet. Kirjallisuus on ollut mukana joka askeleella. 

Lukeminen voi avata ovia uusiin maailmoihin, se voi järkyttää, se voi pelottaa, se voi voimauttaa. Useat lukukokemukset ovat minulla vuosien jälkeenkin mielessä ja moni kirjallisuuden hahmo on kulkenut vierellä monenlaisten kokemusten läpi. Homoja, lesboja, transihmisiä, biseksuaaleja, muunsukupuolisia, intersukupuolisia hahmoja ei monissa kirjoissa kuitenkaan ollut.  

Mutta nykyisin asiat ovat toisin. Näin haluan ainakin uskoa. Niinpä olemme koonneet listan hlbtqia (homo, lesbo, bi, trans, queer, intersukupuolinen, aseksuaali) -aiheisista teoksista. Materiaalia löytyi yllättävän paljon, mutta listaa kootessani mietin, kuinkahan moni tämän asian tietää? Kuinka moni nuori sateenkaari-ihminen ajattelee, että kirjasto on juuri heille tarkoitettu paikka?  

Kirjalista kattaa fiktion eri lajit: romaanit, runot, näytelmät ja sarjakuvat. Mukana ovat myös elämänkerrat ja jonkun verran faktakirjallisuutta. Lisää faktakirjoja löytyy Vaskista asiasanoilla hakemalla, tämä lista keskittyy lähinnä kaunokirjallisuuteen.  

Tässä muutamia kirjasuosituksia listalta: 

Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna / The Perks of Being A Wallflower (NUORET; K&T) 
Tarinan päähenkilö on nuori Charlie, joka aloittaa lukion ja löytää elämänsä ensimmäiset oikeat ystävät, sisarukset Sam ja Patrick. Charlien silmien läpi vuosi elämässä vierähtää ja paljon ehtii tapahtua. Kahdeksankymmentäluvun alkuun mahtuu homofobiaa, huumeita, hyvää musiikkia ja elämän mullistavaa kirjallisuutta. Elämäni seinäruusuna on jo kulttiklassikon maineen saanut teos kasvamisen vaikeudesta ja niistä kauniin kivuliaista kokemuksista, joita siihen sisältyy. 
David Levithan: Two Boys Kissing / Världens viktigaste kyss (K&T)


 
Two Boys Kissing nitoo yhteen useiden eri ihmisten tarinoita. Harry ja Graig,haluavat päihittää edellisen maailmanennätyksen maailman pisimmässä suudelmassa, mutta miltä tuntuu suudella eksäänsä yli vuorokauden verran? Onko tunteita vielä sittenkin jäljellä? Ryan ja Avery tapaavat sateenkaaritanssiaisissa ja heistä tulee pariskunta, eikä ketään kiinnosta, että Avery on transsukupuolinen. Peter ja Neil ovat seurustelleet jo pidempään ja uutiset ennätyssuudelmasta kiirivät myös heidän korviinsa. Omalaatuisensa tästä teoksesta tekee sen erikoinen kertojaääni. 80-luvun homofobian pahentamaan Aids-kriisiin menehtyneet miehet seuraavat näitä tulevaisuuden sukupolvia tuonpuoleisesta. Tärkeä kirpeän nostalginen romaani menneisyyden haamuista, joille olemme velkaa niin paljon, ja nykyisyydestä, jossa asiat ovat muuttuneet jo paljon.Sassafras Lowrey : Roving Pack (K&T ) 
  
Ensimmäisiä laatuaan, Lowreyn Roving Pack kertoo Portlandin kodittomista gutterpunk queer-nuorista, transsukupuolisista, polyihmisistä, sukupuolella leikkimisestä, bdsm:stä. Tässä kirjassa ei ole tabuja. Mitään ei selitetä tyhjäksi. Tässä maailmassa jokaisella on oikeus nimeensä, pronominiinsa, itsemäärittelyyn. Sydäntälämmittävä tarina perheistä, jotka luomme itse, ja maailmoista, joissa me päätämme oman elämämme suunnan.

 
Iida Rauma: Katoamisten kirja (K&T) 

Turkuun sijoittuvassa teoksessa elämä katoaa, isä katoaa, tulevaisuus katoaa jonnekin menetettyjen haaveiden viidakkoon. Sofia katoaa tyttöystävältään näyttämölle, muiden syleihin, opiskelijaporukoihin. Nimettömäksi jäävä päähenkilö katoaa itseltäänkin, työskentelee vanhainkodissa, ei saa otetta mistään. Katoamisten kirjassa nuoruus on raastavaa epätietoisuuden aikaa, ja naisten välistä rakkautta ja himoa kuvataan uskottavasti.

Salla Simukka: Kun enkelit katsovat muualle 
+ Minuuttivalssi (NUORET ) 


Nuortenkirja kahdesta lukiotytöstä, jotka rakastuvat.  Miltä tuntuu kasvaa yhdessä toisen kanssa, rakastaa, tulla rakastetuksi, ensimmäistä kertaa? Kirsikka ja Susanna seikkailevat myös jatko-osassa Minuuttivalssi, jossa yliopisto Turussa vie toisen mukanaan samalla kun toinen vielä mietiskelee, mitä elämältään haluaa. Myös Simukan muissa teoksissa on hlbt-hahmoja, kannattaa tsekata!


Andrea Gibson: Pole Dancing to Gospel Hymns 
+ The Madness Vase (K&T) (tulossa!)

Runoutta sukupuolista, seksuaalisuuksista, traumoista, rakkaudesta, siitä kaikesta mitä elämä mukanaan tuo. Gibsonin tuotanto tulee parhaimmillaan esiin kuunneltuna, mutta runojen sanoma on vahva myös paperilla. Jos oma identiteetti mietityttää, mikset tutkisi asiaa runouden kautta?
Alice Walker : Häivähdys purppuraa / The Color Purple (K&T ) 

Häivähdys purppuraa on Amerikan eteläosavaltioissa elävän Celian tarina. Orjuus ei ole enää laillista, mutta monikaan asia ei silti ole maailmassa muuttunut. Celian elämään mahtuu väkivaltaa, kipua, pakkoavioliitto ja menetettyjä läheisiä, mutta rakkaus löytyy silti arvaamattomasta paikasta. Rankka, mutta tärkeä romaani, jota voi suositella kypsemmille nuorille ja nuorille aikuisille.


Teksti: Samu Linna


---- 
Tässä muutamia esimerkkejä. Listalla on materiaalia usean sivun verran, toivottavasti jokaiselle jotakin. Osa teoksista löytyy nuorten osastolta, osa aikuisten kaunokirjallisuuden seasta. Iso osa materiaalista löytyy suomen lisäksi myös englanniksi tai ruotsiksi. Lista ei ole täydellinen, mutta siitä voi saada ideoita ja lukuvinkkejä itselle, kavereille, mikseipä vaikka omille vanhemmillekin.


Lista löytyy niin Stoorin ja Kaunokirjallisuuden neuvontatiskeistä, älytaulun vieressä olevalta ilmoitustaululta kuin Stoorin blogistakin. Sitä saa vapaasti levittää, siihen voi ehdottaa lisäyksiä, sitä voi kommentoida.  

Mitä puuttuu?
Minkälaisia teoksia juuri sinä haluaisit lukea sateenkaari-ihmisistä?  
Miten haluaisit tulla otetuksi huomioon kirjaston asiakkaana?  

Tiesitkö, että kirjastolle voi tehdä myös hankintaehdotuksia?


----

LUKUPIIRI TÄNÄ KEVÄÄNÄ!

Turun pääkirjastossa on tekeillä myös hlbtqia-aiheisten teosten ympärille rakentuva lukupiiri 15-19-vuotiaille nuorille. Kiinnostaisiko sinua keskustella lukemastasi muiden kanssa? Kirjavalintoihin voi kuka tahansa vaikuttaa, kaikki ovat tervetulleita mukaan (ikärajat eivät missään nimessä ole ehdottomia tai kiveen hakattuja!). 

Mikset sinäkin tulisi? 

Lukupiirin ensimmäinen tapaaminen on tiistaina 10.3. kl 17-19.  
Tapaamispaikkana on pääkirjastossa sijaitsevan kahvila Siriuksen yläkerta, josta löytyy tapaamishuoneita. (Jos eksyt, kysy Stoorin neuvontatiskiltä tai kahvilaan vievän oven viereisestä infotiskistä, missä lukupiiriä pidetään!)

Jos kiinnostus heräsi, laita viestiä minulle sähköpostilla osoitteeseen samantha.linna@turku.fi ja kerro nimesi ja ikäsi sekä minkälaisesta lukupiiristä olisit kiinnostunut. Paikalla voi tulla myös ilman ennakkoilmoittautumista, mukaan pääsee koska vaan! Ensimmäisellä kerralla tutustumme ja sovimme, mitä haluamme lukea. Tiedätkö jo, mitkä kirjatkin kiinnostavat? Kaikki ehdotukset ovat tervetulleita, siispä vaan sähköpostia kirjoittamaan! 

Kysymyksia, kommentteja, ajatuksia, lisätietoja? Kirjoita minulle!
Samu Linna / samantha.linna@turku.fi

Ei kommentteja: