tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kohtaamisia kehässä



Tiitu Takalo: Kehä
Kustantaja: Suuri Kurpitsa
Sivuja:60

16-vuotias nyrkkeilijätyttö Julia elää tavallista nuoren naisen elämää. Hän käy koulua, kuhertelee poikaystävänsä kanssa ja hakkaa salilla säkkiä.  Kun Julia tutustuu treeneissä ikäiseensä Alexandraan, asiat nyrjähtävät totutuilta radoiltaan. Tyttöjen välinen ystävyys syvenee ja herättää lähipiirissä hämmennystä, paheksuntaakin. Mutta minkälaiset seuraukset on sillä, kun tytöt joutuvat lopulta kohtaamaan toisensa nyrkkeilykehässä? Voiko rakastamaansa ihmistä lyödä?


Tarinassa on roolinsa myös Julian äidillä, joka on huolissaan itsenäistyvän tyttärensä edesottamuksista ihmissuhderintamalla. Äidin lisäksi sarjakuvassa esiintyy Eetu, Julian herttainen mutta keskenkasvuinen poikaystävä, joka ei aina ymmärrä Julian ajatuksenjuoksua saati hyväksy Juliassa tapahtuvaa muutosta. Tärkeässä osassa on tietenkin myös Julian tytöille epätavallisena ja raakanakin pidetty nyrkkeilyharrastus. Takalo pyrkii avartamaan käsitystä siitä, mikä tytöille on sopivaa. Kyllä, tytötkin voivat harrastaa lajia, johon liittyy väkivaltaa. Kyllä, tytötkin voivat rakastua välittämättä muiden mielipiteistä. Kehä ei myöskään jää turhaan jauhamaan sitä, mikä Julian seksuaalinen suuntaus on.  Kehä on koskettava tarina siitä, miten vähän sukupuolella on väliä silloin, kun kohtaa oikean ihmisen.



Kehän juonessa ei varsinaisesti ole mitään ihmeellistä. Tarina on yksinkertainen eikä sisällä mitään odottamattomia juonenkäänteitä. Takalon taituruus piilee kuitenkin ilmeikkäässä piirrostyylissä, joka saa henkilöhahmot elämään. Digitaalisessa maailmassa totumme usein näkemään kliinisen tarkkaa mutta samalla myös elotonta jälkeä. Niin lastenkirjat kuin animaatiotkin tehdään yhä useammin tietokoneella tai ainakin sitä apuna käyttäen. Ihmiskäden yksilöllistä jälkeä ei kone kuitenkaan osaa jäljitellä. Takalon viivaa ei voi kuin ihailla. Häntä pidetäänkin yhtenä sukupolvensa taitavimmista sarjakuvapiirtäjistä, eikä ihme: Takalo on saanut kuvataiteilijan koulutuksen ja osaa siis hyödyntää alansa tekniikoita laajasti. 

Tartu siis tähän teokseen
  • jos haluat lukea herkistä, mutta vahvoista tytöistä 
  • jos haluat lukea kauniin rakkaustarinan
  • jos arvostat taitavaa ja ilmeikästä sarjakuvapiirtämistä
  • joka tapauksessa!

Ei kommentteja: