perjantai 7. lokakuuta 2011

Kirjallisuuden asema nykynuorten keskuudessa

Nykynuorista suurin osa ei lue vapaa-ajallaan vapaaehtoisesti jollei kyseessä ole televisiosarjan tekstitykset, kokeeseen lukeminen, pakollinen opiskelu tai Facebookin chat viestit. Se joukko joka lukee vapaa-aikanaan oma-aloitteisesti, on usein luokan vähemmän suosittua joukkoa.

Nykyajan yläastelaisten keskuudessa suosituin tyyppi on se joka saa hyviä numeroita lukematta koskaan kokeisiin, antaa kavereiden katsoa itseltään kotitehtävät ennen tunnin alkua ja on muutenkin lojaali ja antelias. Tosiasiahan on että suurin osa näistä henkilöistä joutuu lukemaan salaa, ettei häntä pilkattaisi nörtiksi.

Nykynuorten arvojärjestyksessä seuraavana ovat luokan koheltajat jotka raastavat opettajalta järjen ja meluavat tunnilla kuin tunnilla. Koheltajat saavat joka kokeesta enintään kuutosen ja kehuskelevat huonoilla numeroilla, heidän tulevaisuutensa ei vaikuta järin positiiviselta.

Usein luokan pohjasakkaa ovat ns. ”nörtit” jotka eivät rupea inisemään kun opettaja äidinkielen tunnilla antaa uuden kirjan ja jotka tulevat omalla vapaa-ajallaan kirjastoon lainaamaan kirjoja lukeakseen ne, täysin vapaaehtoisesti.

Uusimmasta sukupolvesta en osaa sanoa, mutta oman kokemukseni perusteella voin sanoa että ne älykkäät oppilaat jotka ottavat kirjan vapaaehtoisesti käteen vain lukemisen ilosta ovat usein koulukiusattuja tai edes hieman syrjääntyneitä. Uskoakseni ikätoverini tulevat älykkäämmiksi vuosien kuluessa, mutta jo yhdeksäsluokkalaisen pitäisi osata lukea niin hyvin että tavallisen kirjan lukeminen ei tuota niin paljon ongelmia että päättää olla lukematta. Onneksi ns. ”nörttejä” on paljon enemmän kuin päällisin puolin uskoisi.

Kirjoittajana Suvi, joka oli TET-harjoittelussa Saagastoorissa.

Ei kommentteja: