perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kun olin nuori

Iron Maiden -teemanäyttely avaa Stoorin näyttelysarjan, joka avaa hiukan aikaa, jolloin henkilökunta oli nuori. 

Oletko koskaan ajatellut, että myös kirjaston henkilökunta on ollut joskus nuori? Kyllä vain! Jokaisella meistä on ollut nuoruutemme – kiinnostuksen ja fanituksen kohteemme sekä ilon lähteemme.

Elämä rakentuu eri tavoin ja mieltymykset löytyvät monesta suunnasta. Joku palvoo filmitähteä, joku toinen potkii palloa ja joku kolmas ahmii maailmankirjallisuuden klassikoita. Aivan sama, kaikki nuoruudet ovat yhtä tärkeitä. Ne ovat toki erilaisia, mutta yhtä arvokkaita.

Mitä henkilökunnan nuoruudet ovat sitten olleet? Osasta on kulunut jo tovi, osasta vain hetkinen. Onko nuoruus silti muuttunut? Ottakaa itse selvää! Rohkenen olla ensimmäinen ja avata hiukan nuoruuttani. Tästä se alkaa:


Aikakapseli vie vuoteen 1986 ja pimeään marraskuiseen iltaan. Se laskeutuu Helsingin jäähalliin, tuhansien ihmisten keskelle, ja siellä tarkemmin yhden nuoren, kolmetoistavuotiaan pojan patarummun tavoin jännityksestä paukkaavaan sydämeen. Nuoren mielen vallannut tunne on ihmeellinen – odottava ja kovin epätodellinen. Kun Helsingin jäähallin valot viimein sammuvat, lavasteiden neonvalomainokset syttyvät ja Blade Runner -elokuvan tunnusmusiikki alkaa soida, syttyy sydän aivan uudella, ennen kokemattomalla tavalla. 

Bändi aloittaa ja aika pysähtyy. Maailma tuntuu järisevän ympärillä, ilon kyyneleet ovat herkässä. Tunne on valtava. Se on hurmoksellinen ja rauhoittava samanaikaisesti. Poika ymmärtää nyt, mistä ne isot pojat ovat puhuneet: musiikki tulee kuulla elävänä, ihmisten keskellä, lujaa ja isosti. Tätä on olla yhden suosikkiyhtyeen konsertissa - tätä on IRON MAIDEN! Ja voi, millaisen musiikillisen ja visuaalisen ilotulituksen esiintynyt bändi järjestikään. Paluuta entiseen ei ole, eikä tarvitsekaan

Iron Maidenin Somewhere on Tour 1986/87 -kiertueen Helsingin konsertti onnistui puhaltamaan jo valmiiksi kyteneen liekin roihuavaksi innostukseksi. Suhteeni bändiin onkin pysynyt suhteellisen läheisenä, ja se on tullut ensi kerran jälkeen nähtyä useasti – jo neljänä eri vuosikymmenenä.

Mutta ei se nuoren pojan kiinnostus pelkkään musiikkiin suinkaan rajoittunut. Iron Maiden sytytti myös janoavan kiinnostuksen kulttuurielämään – uskokaa tai älkää! Laulujen teksteissä sivuttiin faaraoiden Egyptiä ja kerrottiin historian merkkihenkilöistä aina Aleksanteri suuresta lukien. Aiheita ammennettiin myös suurella kauhalla ja sumeilematta eri kulttuurituotteiden sammioista – niin elokuvista kuin kirjallisuudestakin. Kirkkaimpina kruunuina jylhät laulut Rime of the Ancient Mariner, joka perustuu Samuel Taylor Coleridgen runoon (v. 1798 (suom. Vanhan miehen tarina)) sekä tuore, ydinsodan pelosta ja ikuisesta rakkaudesta koskettavan kauniisti kertova When the Wild Wind Blows (perustuu Raymond Briggsin sarjakuvaromaaniin When the Wind Blows vuodelta 1982). 

Laulujen tarinat ja teemat kiinnostivat. Niistä haettiin lisää tietoa. Englanninkieli kehittyi ja tietämys kulttuurin ilmiöistä laajeni ja syveni huomaamatta. Lopputulos on kärjistäen ilmaistuna tässä: olen töissä kirjastossa, kulttuurin pyhätössä, kaiken tiedon keskellä!

Iron Maiden saa kunnian aloittaa Stoorin ”Kun minä olin nuori” -teemanäyttelyiden epäsäännöllisen sarjan. Esillä on hajanainen, karkea ja hyvin suppea kokoelma esineistöä, johon törmäsin kellaria siivotessani. Sieltä löytyi niin postikortteja, LP-levyjä kuin keikkapaitojakin – terävä ja salamannopea näkymä yhden ihmisen nuoruuteen. Näistä palikoista on yksi nuoruus ja minuus rakentunut.

Näyttely on samalla kunnianosoitus Iron Maidenin hovitaiteilija Derek Riggsille. Hän on pääosin vastuussa bändin visuaalisesta ilmeestä. Tosi asiassa levynkannet ovat itsenäisiä taideteoksia ja aina yhden näyttelyn arvoisia pelkästään niinkin.

Olet tervetullut tutustumaan,

Up The Irons!!!
/mikko




ps. Minuuden rakennustyö on toki loputon ja yhä kesken, eikä se varmasti koskaan valmiiksi tulekaan. Siitä kertovat tuoreimmat Iron Maidenin CD ja DVD -tallenteeni. 

Bändi löytyikin uudelleen vuosituhannen vaiheessa. En tiedä, oliko kyse nostalgiasta ja/tai kadonneen nuoruuden epätoivoisesta elvytysyrityksestä – ehkä niitäkin? Toisaalta ne löytyivät oivalluksesta ja sen jälkeen, kun pääsin eroon aikuistumisen harhakuvitelmasta ja siitä, että aikuisiällä pitäisi muka vakavoitua ja luopua nuoruusiän suosikeistaan. Miksi pitäisi? Murhetta, pahaa mieltä ja huolta on maailmassa ihan tarpeeksi muutenkin

torstai 11. huhtikuuta 2013

Stoori goes movies huhtikuussa


Rikos ja rakkaus

Olisiko nyt nuortenkirjoissa aika rikokselle ja rakkaudelle?

Nuorille ilmestyy liian vähän jännityskirjoja. Hiuksianostattavan, vetävän juonen lisäksi tarinan pitää olla aito, sellainen, että lukijaa hyytää vielä kirjan luettuaankin ajatus, mitä jos...? Kunpa nuorille ilmestyisi enemmän jännityskirjoja! Ilkka Remeksen, Ritta Jacobssonin, Andy McNabin ja Anthony Horowitzin kirjoittamat nuorten jännityskirjat ovat jo niin luettuja, vaikkakin edelleen koukuttavia ja paljon lainattuja teoksia.

Kunpa nuorille ilmestyisi enemmän kirjoja rakkaudesta! Rakkaus on niin monimutkainen juttu. Rakkautta on niin kaikennäköistä... poika + poika... tyttö + tyttö... Saako aina rakastaa ihan ketä vaan ja ihan miten vaan?  

 
Harlan Coben: Pakopaikka (WSOY 2012)

Mickeyn tyttöystävän katoaminen käynnistää salapoliisityön, jossa johtolangat vievät ränsistyneelle talolle, jonka asukkaan väitteet vievät pojan entistäkin mutkikkaampien ja vaarallisten tapahtumien ytimeen. Onko Mickeyn oma isä sittenkin elossa vaikka poika näki isänsä kuolevan auto-onnettomuudessa? 



Omat pisteeni: melko hyvä, mutta ehkä liian pelottava varhaisnuorille

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta.



Salla Simukka: Punainen kuin veri (Tammi 2013)

Lumikki Andersson, ilmaisutaidon lukiolainen, tokaisee olevansa "Hercule Poirotin ja Lisbet Salanderin salattu lapsi". Todellisuudessa hänellä ei ole mitään erikoiskykyjä, ainoastaan hyvä kunto, tarkkaavaisuus ja taito tekeytyä tuntemattomaksi. Riittääkö se pelastamaan kolme luokkatoveria virolais-venäläisen huumeliigan kynsistä heidän löydettyään lumihangesta muovikassillisen verentahrimia seteleitä?
Trilogian muut teokset:
Valkea kuin lumi ilmestyy elokuussa 2013
Musta kuin eebenpuu ilmestyy keväällä 2014
Simukka on yksi niistä suomalaisista nuortenkirjailijoista, jotka ovat aktiivisia blogikirjoittajia.
Kirjan traileri.
Omat pisteeni: melko mukaansatempaava lukukokemus

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta.

C. J. Daugherty : Night school : yön valitut (Otava 2013)
Nuorisorikollisen alku Allie sijoitetaan sisäoppilaitokseen. Cimmerian yläkoululla on omituiset, tiukat säännöt, joissa varoitetaan liikkumasta ympäröivässä metsässä sekä sekaantumisesta edistyneiden oppilaiden yökouluun.

Omat pisteeni: melko tylsä, tapahtumaköy

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta.
 

Ally Carter: Suloinen huijari (Bazar 2012)

Mestarihuijareiden sukuun kuuluva 15-vuotias Katarina haluaisi jättää rötöstelyt ja varastamisen. Mutta pelastaakseen isänsä sekä Interpolin että taidevarkaiden kynsistä, joutuu hän tekemään kavereidensa kanssa huiman huijauksen, jolla varastetut taideteokset palautetaan omistajalleen. Aikaa on vain kaksi viikkoa. Kello tikittää...
 



Omat pisteeni: keskiverto lukukokemus mielenkiintoisesta taidemaailmasta

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta.

 Kirsti Kuronen: 4 x 100 (Karisto 2013)

15-vuotiaiden tyttöjen 4 x 100 metrin viestijoukkue hajoaa yhden tytöistä muutettua toiselle paikkakunnalle. Uusi juoksija Siri saa Islan jalat tärisemään ja sydämen läpättämään.

Omat pisteeni: melko hyvä, nopealukuinen

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta. 


Hellevi Salminen: Hello, I love you (Otava 2013)
Emmi + Luukas + Daniel = ?
Lyhyt kertomus siitä, miten Luukas rakasti ensin Emmiä, mutta kun heistä tulikin sisarpuolia ja Emmistä kasvoi nuori nainen, menetti Luukas kiinnostuksensa. Sitten Luukas rakastui ranskalaiseen Danieliin
Isä ei pidä Luukaksen ratkaisusta.Emmikään ei ole ihan varma.

Omat pisteeni: keskinkertainen, nopealukuinen

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta.
 

Laura Lähteenmäki: Iskelmiä (WSOY 2013

16-vuotias rakkaudessa kovin kokematon, kiltti partiotyttö Aino rakastuu salaperäiseen Samuliin, josta paljastuu väkivaltainen totuus. Love hurts, kirjaimellisesti. 
 
Omat pisteeni: ajatuksia herättävä lukukokemus

Lainaa tai varaa tämä kirja Vaskikirjastosta. 
PS. Olen lukijana vaativa, siksi en anna korkeita pisteitä liian helpolla!