perjantai 7. joulukuuta 2012

A Christmas Carol by Charles Dickens – kummitustarina 1800-luvulta

Ärhäkkä kitupiikki kohtaa haamuja ja henkiä Dickensin jouluklassikossa A Christmas Carol eli Joululaulu. Tarina on yksi maailman tunnetuimmista joulutarinoista. Charles Dickens kirjoitti sen vuonna 1843 ja edelleen teos elää ja hengittää. Tarinaa on vuosien varrella näytelty teattereissa ja musikaaleissa sekä siitä on tehty elokuvaversioita. Yksi viimeisimmistä elokuvaversioista on vuodelta 2009. Se tehtiin uutta tietokonegrafiikkaa käyttäen ja pääosaa esitti kaikille tuttu Jim Carrey.


Äreän ja kitsaan Ebenezer Scroogen luo ilmestyy joulua edeltävänä iltana ensin edesmenneen liikekumppanin haamu ja sitten kolme henkeä. Menneiden joulujen henki, nykyisen joulun henki ja tulevien joulujen henki näyttävät Scroogelle hänen elämänsä tilan. Kokemus on niin karmaiseva, ettei vanha äkäpussi sen jälkeen voi enää olla sama mies.


Tämä on tunnelmallinen joulutarina, joka sopii kaikenikäisille. Tarina josta tulee hyvä mieli! Se sopii luettavaksi (tai katseltavaksi, jos elokuvaversion valitsee) peiton alla, kynttilän valossa. Tarinan opetuskin on yhä vielä ajankohtainen. On ikävä havaita, että maailma on edelleen sama itsekeskeinen paikka, kuin se oli Dickensin aikana. Mutta kuten tarina osoittaa, myös hyvää tahtoa on olemassa. Yhä vielä on olemassa mahdollisuus muutokseen.

Kirjoitti: Maria V.

Ei kommentteja: