tiistai 24. marraskuuta 2009

Uusvanha urheilulaji

Mikä on pitkäjalkainen, mutta liikkuu matalalla?
Sehän on potkukelkka, tuttavallisemmin potkuri.


Potkuri tuo monille mieleen mummon vanhan kulkupelin, jonka turvin lähdetään asioille lumiseen keliin. Niukkalumiset talvet ovat vieneet potkureita katukuvasta. Kaupungeissa hiekoitetut kadut tekevät perinteisellä potkurilla liikkumisen mahdottomaksi.

Potkuri on alun perin keksitty Ruotsissa, josta se on tullut Suomeen 1800-luvun lopulla. Potkurilla kuljettiin saaristossa jäällä, minkä jälkeen sitä on käytetty tavaroiden kuljetuksessa ja myöhemmin urheiluvälineenä. Monikäyttöisyytensä vuoksi potkukelkalla on ollut suuri merkitys etenkin maatiloilla, joissa ei ollut varaa pitää hevosta. Tästä syystä potkukelkkaa on kutsuttu myös ”köyhän miehen hevoseksi”.

Urheilulajina potkukelkkailu on melkoisen tuntematon. Aivan uusi laji se ei kuitenkaan ole, sillä potkukelkkailukisoja järjestettiin ensimmäisen kerran jo 1800 ja 1900-luvun vaihteessa. Potkukelkkailun MM-kisat on järjestetty vuosittain Multialla vuodesta 1988 lähtien. Kevään 2009 tapahtumassa nähtiin menopelejä ”mummon mersuista” moderneihin urheilumallisiin potkureihin. Kilpalajeihin kuuluvat maraton, haaste- ja kilpaviesti sekä lasten omat sarjat. Haasteviestissä on perinteisesti palkittu paras asu ja komein kelkka. Toiveikkaimmat harrastajat odottavat potkukelkkailusta tulevaisuuden olympialajia!

Turku on kelkkailun suhteen ihanteellinen paikka, sillä saaristossa potkuttelu onnistuu meren pinnan saatua jääpeitteen. Jäälle voi lähteä myös itsenäisesti, kunhan huolehtii asianmukaisesta varustuksesta: urheilullisen pukeutumisen ja talvipäivään sopivien eväiden lisäksi mukaan on hyvä pakata kaikenvaralta jäänaskalit.

Turussa ei ole omaa lajille omistautunutta urheiluseuraa. Lähin löytyy Raumalta ja on nimeltään Kortelan Ryhti. Helsingissä toimii Ketkupolkka ry, jonka jäsenet ovat kolunneet kelkkakisoja aina Kanadassa asti. Kannattaa liittyä yhdistyksen sähköpostilistalle, jos haluaa ajantasaista potkukelkkatietoa!


Alla olevien kuvien potkureista löytyy sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia, eikö?

Vasemmalla perinteinen potkuri ja oikealla urheilumallinen Kickspark

Ketkupolk.. siis potkukelkkailuun liittyviä sivustoja:

Ketkupolkka ry.: http://www.potku.fi/kepo/
Kortelan Ryhdin kotisivut: www.raumankylat.fi/node/102.
Suomen Potkukelkkailu- ja Potkulautailuliitto ry.: http://www.potku.fi/
Lajiharrastaja Markku Leväsen blogi: http://potkulautailuakickbikellajapotkuke.blogspot.com/
International kicksled and scooter association: http://www.iksaworld.com/

Kuvien lähteet:
http://www.potku.fi/keposti/keposti042001/Keposti042001.html
www.gettyimages.com

Teksti: Iina

Ei kommentteja: