sunnuntai 16. elokuuta 2009

Yhden kirjan menestys ei ole pois toiseltaKeväällä esikoiskirjansa julkaisseiden turkulaistaustaisten, Leena Parkkisen, 30, ja Maaria Lappalaisen, 26, välillä ei nähty kissatappelua Turun Taiteiden yössä. Nuoret naiset pitivät nyrkkinsä piilossa ja vakuuttivat Stoorin toimittajalle kuin yhdestä suusta, että yhden kirjan menestys ei ole pois toisilta kirjailijoilta.
– Mitä enemmän ihmiset lukevat uusia kirjoja, sitä enemmän heillä syntyy tarve löytää uusia kirjoja, Leena Parkkinen kuvaa.
Molemmille naisille esikoiskirjan teko oli suuri urakka. Parkkinen kertoi hioneensa kirjaa yhdessä kustannustoimittajansa Silja Hiidenheimon kanssa kahden vuoden ajan. Lappalaisen kirjan ensimmäiset tekstit ovat syntyneet lukioiässä kymmenen vuotta sitten.
– Kirjassani on esillä koko elämänkaareni, hän paljastaa.
Parkkinen ja Lappalainen painivat kirjailijoina eri genreissä. He tulevat myös eri lähtökohdista.
Kirjailija Jukka Parkkisen Leena-tyttären kirjoittamaa romaania, 1900-luvun alussa Saksassa syntyneiden, mutta Helsinkiin tulevien siamilaiskaksosten elämään hauskasti sukeltava ”Sinun jälkeesi, Max” (Teos, 312 s) on pidetty kirjailijakriitikoiden keskuudessa kevään tapauksena. Teos kamppailee myöhemmin syksyllä Helsingin Sanomien vuoden parhaasta suomenkieliselle esikoisteokselle myönnettävästä kirjallisuuspalkinnosta. Palkinnon suuruus on 12 500 euroa.
– Hyvät arvostelut lämmittävät aina. Se motivoi eteenpäin, mutta toisaalta on syytä pitää mielessä Oscar Wilden toteamus kehujen uskomisen ikävästä puolesta. Kun uskot ihmisiä, jotka kehuvat sinua, sinun täytyy uskoa samoja ihmisiä, kun he haukkuvat sinua, Parkkinen lainaa viime vuosisadalla (1854–1900) vaikuttanutta irlantilaista näytelmä- ja romaanikirjailijaa sekä runoilijaa.
Orpokodissa varttuneen Maaria Lappalaisen ”Omistettu” (Mediapinta, 114 s) on runokokoelmateos. Siinä syvennytään maailman tärkeiden asioiden, kuten luottamuksen, ymmärryksen, myötätunnon, hyvätahtoisuuden, inhimillisyyden, tuen, turvan ja ennen kaikkea rakkauden tunteisiin.
– Rakkaus, vastuu ja välittäminen, ovat elämässä kaikki kaikessa. Tiedän sen, millaista on elää ilman sitä.
Lappalainen toivoo ihmisten kantavan huolta yhteiskunnasta tekojen kautta, ei vain puheiden.
– Olemme osa luontoa. Luonnon kanssa pitää pyrkiä olemaan enemmän sopusoinnussa.
Hiljattain Turusta Espooseen muuttanut Lappalainen paitsi kirjoittaa, myös laulaa. Hän säveltää musiikkia, sanoittaa ja laulaa taiteilijanimellä Marya.
– Pyrin antamaan ihmisille uskoa ja toivoa paitsi kirjojeni, myös musiikkini avulla.
Vaalea kaunotar on yksinhuoltaja. Hänellä on runsaan vuoden ikäinen poika edellisestä liitosta.
– Elämää ei pidä pelätä. Vaikeissa tilanteissa on syytä pysähtyä miettimään mahdollisuuksia ja jatkettava sen jälkeen eteenpäin. Olen taistelija luonteeltani.
Vapaa-ajalla Leena Parkkinen ja Maaria Lappalainen lukevat paljon. Parkkinen on lumoutunut amerikkalaiseen kirjallisuuteen, Lappalainen filosofisiin teksteihin.
– Tommy Hellstenin Tietäjä-sarja on hyvä. Sen pohjalta pitäisi tehdä elokuva, Lappalainen toivoo.

Loppuun pari linkkiä:
Katso video, jossa Leena Parkkinen kertoo esikoisromaanistaan osoitteessa www.tapahtuma.tv/trailerit/teos/leena_parkkinen/.
Maaria Lappalaisen musiikkiin voi tutustua MySpace-sivustojen kautta. Otteita hänen akustisesta mu-siikkituotannosta voi käydä kuuntelemassa osoitteessa www.myspace.com/maryasky ja otteita elektro-nisesta musiikista osoitteessa www.myspace.com/lemiragemusic.

Ei kommentteja: