Kuten otsikko lupaa niin tällä kertaa on sitten tiedossa hieman kummitus-asiaa. Satuin tässä kauniina kevätpäivänä vanhaa pääkirjastorakennusta katsellessani pohtimaan, että mitähän kirjaston kummitukselle on tapahtunut. Talossa on jo pitkään ollut remontti täydessä vauhdissa. Paikkoja on laitettu uusiksi melkoisella kolinalla ja paukkeella, jotta taideosasto voisi muuttaa uusittuihin tiloihin takaisin syyskuuhun mennessä. Onko kummitus kyllästynyt paukkeeseen ja muuttanut muualle?
Vanha pääkirjastorakennushan on yksi Turun tunnetuimpia kummittelupaikkoja. Osa talon vanhemmista työntekijöistä on kertonut omituisista tapauksista, joissa mm. eräs työntekijä oli lähtenyt etsimään tiettyä kirjaa hyllystä ja kun hän oli päässyt kohdalle, kirja oli ojennettu hänelle suoraan hyllystä. Eräässä toisessa tapauksessa taas kerrotaan kummallisesta hahmosta, joka oli sulkemishetkellä ollut hyllyjen välissä ja kadonnut salaperäisesti paikalta, kun häntä oltiin tultu hakemaan. Monien havaintojen kohdalla kerrotaan nimenomaan kirjahyllyjen välissä nähdystä hahmosta, joka ikään kuin asettelee kirjoja hyllyyn. Kummittelua on havaittu myös kirjaston kellarissa (kannattaa vilkaista juttu Hesarin verkkosivuilta tästä).
Eipä tässä mitään; hieman samanlainen tapaus löytyy myös Amerikan mantereelta, Indianan osavaltiosta. Kyseessä on Willard Library, yli 110 vuotta vanha kirjasto, jossa on väitetysti kummitellut jo pidemmän aikaa. Taloa on käyty tutkimassa ja mikä parasta, sinne on asennettu kameroita, jotka kuvaavat ympäri vuorokauden talon tapahtumia. Asian virallisille sivuille pääsee klikkaamalla tästä.
Sivuston kautta pääsee kuka tahansa seuraamaan näitä kummituskameroita 24/7. Netistä löytyy muutenkin lisää tietoa/kokemuksia havainnoista sekä kameroiden ottamia kuvia väitetyistä kummituksista (googlaa Willard Library). Joten ei muuta kuin haamujen virtuaalibongaamiseen kaikki kiinnostuneet!
Kummitukset tuntuvat siis viihtyvän hyvin kirjastoissa ja useimmitenhan kummittelutapaukset liittyvät vanhoihin rakennuksiin. Turun vanha kirjastotalo on rakennettu vuonna 1903, joten ajallisesti se on samanikäinen kuin Willardin kirjasto. En sitten tiedä löytyisikö näistä rakennuksista muita yhdistäviä tekijöitä, jos niitä alkaisi tutkia enemmän. Ilmiö ainakin on mielenkiintoinen. Katsotaan sitten syyskuusta eteenpäin miten käy meidän kummitukselle – hyvällä tuurilla saamme ehkä joskus omat nettikamerat havaintojen seuraamiseen. Stoorin puolesta ainakin toivotamme kummitukset tervetulleeksi kirjastoon siinä missä muutkin asiakkaat!