torstai 24. huhtikuuta 2008

Shakespeare v2.008 - viihdyttävää ja vauhdikasta Viljamia

Verisiä murhia, kaksinaamaisuutta, valheilla petettyä ystävyyttä, katkeruuden kyllästämää kostoa, syvää syyllisyyttä, raastavan sokeuttavaa vallanhimoa sekä rakastuneen mielen levollisen suloista autuutta ja satumaisen unenomaista fantasiaa.

William Shakespearen (1564–1616) kuolemasta tuli tällä viikolla kuluneeksi 392 vuotta. Vaikka tämän englantilaisen näytelmäkirjailijan poismenosta on liki neljäsataa vuotta, kaikuu hänen nimensä yhä komeasti. Shakespeare on jättänyt lähtemättömän jäljen länsimaiseen kulttuuriin. Hänen näytelmänsä ovat päähenkilöineen niin vakiintuneita käsitteitä, että ne ovat tuttuja myös niille, jotka eivät ole yhtään hänen näytelmäänsä nähneet saati lukeneet. Kukapa ei olisi kuullut Romeon ja Julian traagisesta rakkaustarinasta tai Hamletin synkästä ja ihmiselon syvyyksiä luotaavasta pohdinnasta siitä, onko parempi olla olemassa vai ei?

Monelle Shakespeare merkitsee koukeroisia korulauseita suustaan päästäviä ja sukkahousuihin pukeutuvia miehiä. Tämä ei selitä hänen suosiotaan...ainakaan yksin. Onkin selvää, että kyse on paljon muusta. Shakespearen näytelmiä esitetään jatkuvasti eri puolilla maailmaa, aina Japania ja Afrikan mannerta myöten. Hänen suosiostaan kertoo paljon se, että jokainen kulttuuri ja sukupolvi on omistautunut tulkitsemaan näytelmiä omasta ajastaan, lähtökohdistaan ja näkökulmastaan aina uudestaan ja uudestaan. Näytelmien tapahtumia sovitetaan nykyaikaan ja nyky-yleisölle paremmin sopiviksi.


Näytelmät ovat saaneet myös uuden näyttämön. Ne ovat astuneet teatterilavalta ja valloittaneet esimerkiksi valkokankaan. Viimeisin aluevaltaus on manga-tyylillä piirretty sarjakuva. Siinä nuori polvi tulkitsee ja esittää klassisia tarinoita itselleen tutuin muodoin. Uusi ja vanha kohtaavat erinomaisen tuoreella ja vangitsevalla tavalla.

Shakespearen mangasovituksista on tullut suuri hitti maailmalla. Mutta miksi Shakespeare yhä kiehtoo? Eivätkö hänen näytelmänsä ole auttamattoman vanhanaikaisia?

Katin kontit! Shakespearen näytelmien aiheet ovat ylimaallisia, ja niiden päähenkilöt onnistuvat ruumiillistamaan ihmisenä olemisen peruskysymyksiä. Kysymykset keinoja kaihtamattoman ja sokean vallanhimon vaikutuksista, kostonhimosta, petoksista ja kielletyn rakkauden raastavuudesta ovat tuskin hävinneet mihinkään. Aiheet säilyvät jatkuvasti polttopisteessä. Nämä ovat niitä suuria kysymyksiä, joille länsieurooppalainen kulttuuri tai jopa koko ihmisyys lopulta rakentuu.

Stoori on jo hankkinut MangaShakespeare sarjan ensimmäiset englanninkieliset osat. Lisää osia on hankinnassa. Tule Stooriin ja lumoudu Shakespearen tarinoiden vangitsevuudesta.

Ei kommentteja: