perjantai 26. syyskuuta 2014

Käärmeenlumooja



Kirjoittaja: Annukka Salama

Kustantaja: WSOY
Ilmestymisvuosi: 2012
Jatko-osat: Piraijakuiskaaja ja Harakanloukku

Unna ei tunne oloaan tavalliseksi. Hän on yliluonnollisen ketterä, eikä koskaan loukkaa itseään. Kiipeily kerrostalon kiviseinää pitkin katolle asti? Hänelle sellainen on lastenleikkiä. Unna on myös erittäin säikky, mutta osaa laskea päässään helpoimman pakoreitin. Hän rakastaa skeittausta ja parkouria. 

Unna ohjasi nurmikolle ja hyppäsi pois laudan päältä. Hän kaappasi skeitin kainaloonsa samalla kun kierähti vauhdilla viheriön poikki. Puun runko vilahti ohi ja Unna väisti sen viime hetkellä. Hän syöksähti alaoksaan kiinni ja pyöräytti itsensä yhdellä kädellä ympäri. Risut rutisivat ja ratisivat hajotessaan kappaleiksi, kun hän jyräsi päälaellaan tiheää ryteikköä. Unna tarttui paksuimpiin oksiin ja veti. Hyppy ja heilautus parvekkeen kaiteelle. Pudotus ja kierähdys betoniselle lattialle.
Unna jähmettyi, mutta kuusi jäi tärisemään kuin soimaan heläytetty kitaran kieli.

Eräänä iltana Unna tapaa salaperäisen Rufuksen joka kertoo Unnan olevan faunoidi, ihminen jonka kyvyt ovat puoliksi satunnaiselta eläimeltä. Rufus esittelee Unnalle kämppiksensä, jotka ovat kaikki myös faunoideja. Vielä hullummaksi tilanne muuttuu, kun Unnalle selviää, että faunoidit ovat kaikki miespuolisia, koko maailmassa. Unna on siis universumin ensimmäinen faunoidinainen, mutta periaatteessa häntä ei pitäisi olla olemassakaan. Rufuksesta kavereineen tulee Unnan ensimmäisiä ystäviä, mutta yhteisöllisyyden lisäksi hänen elämäänsä tulee kasa hallitsemattomia riskejä. Keitä oikein ovat metsästäjät, joita faunoidien tulisi toden teolla vältellä?

Annukka Salama (s. 1980) on tamperelainen nuortenkulttuurin moniosaaja, joka on työskennellyt mm. tuottajana ja mainossuunnittelijana. Hänen villin tyylikäs esikoisteoksensa Käärmeenlumooja lumosi lukijat, ihastutti kirjastoalan ammattilaisia ja keräsi kiitosta Helsingin Sanomien lukuvinkkilistauksessa. Bloggarit palkitsivat romaanin Blogistanian Kuopus -palkinnolla vuoden parhaana nuortenkirjana vuonna 2012. Salaman faunoidinuorista kertova kirjasarja yhdistää yliluonnollisia aineksia, leiskuvaa intohimoa ja nuorisokulttuuria poikkeuksellisen vetävällä otteella.



Kirjoittanut: Elena (Tet-harjoittelija)



Ei kommentteja: