tiistai 2. heinäkuuta 2013

Kauhuelokuvista


Kauhu on jo kauan liittynyt kiinteästi ihmisten elämään. Jo ensimmäiset ihmiset kokivat kauhua ja pelkoa eläessään vaarallisella maapallolla, hirmuisten petojen ja turvattomien elinolojen ympäröiminä noin 200 tuhatta vuotta sitten. Heidän elämänsä oli turvatonta, joten varmasti tietynlainen pelko mm. henkiinjäämisestä täytti heidän mielensä, kun he elivät tavallista arkeaan. Nykyisin taas korkeatasoisen teknologian johdosta ihmiset ovat tekemisissä kauhun-tunteiden kanssa pääosin katsoessaan erilaisia kauhuelokuvia ja -sarjoja. Tällöin he välttyvät todelliselta vaaralta, toisin kuin esi-isänsä.

Miksi nykyisin osa ihmisistä sitten haluaa tahallisesti tuntea tätä ahdistavaa pelon olotilaa? Yksi syy on yksinkertaisesti ihmisten erilaiset luonteet ja mieltymykset, jokainen pitää jostakin. Toinen syy voisi olla nykyisten elinolojen rauhallisuus ja turvallisuus. Pelko on ihmiselle luontainen tunne ja se on omalla tavallaan mahdollistanut ihmisten selviytymisen maapallolla tuhansien ja taas tuhansien vuosien ajan. Tämä johtuu siitä, että pelon tunteminen herättää ihmisen itsesuojeluvaiston, joka puolestaan auttaa ihmistä pysymään hengissä. Nykyisissä elinoloissa ihmiset eivät joudu kohtaamaan pelon tunteita arkielämässään kovinkaan usein, eivätkä tavalla, jolla varhaiset ihmiset sitä kokivat. Tästä syystä osa ihmisistä yrittää luoda keinotekoisesti itselleen pelon olotilan mm. katsomalla kauhuelokuvia. Erilaisia syitä on kuitenkin varmasti yhtä monta kuin on kauhusta nauttivia ihmisiäkin. Tosin on kuitenkin ihmisiä, jotka eivät pidä siitä ja pyrkivät mahdollisimman paljon välttämään sitä. Varmaa kuitenkin on, että kauhun tunteista nauttiminen on suuri osa nykyisiä kulttuureja, joissa miljardit ihmiset elävät ympäri maapalloa.


Monilla ihmisillä on erilaisia ennakkoluuloja kauhuelokuvien suhteen, vaikka eivät olisi aikaisemmin yhtään kauhuelokuvaa kokonaan katsoneetkaan. Tällaisia ennakkoluuloja ovat muun muassa:
·         Kauhuelokuvissa ei ole juonta/ideaa/järkeä..
·         Kaikki kauhuelokuvat perustuvat pelkkään ’’tappomässäilyyn’’ ja silmittömään raakuuteen.
·         Kauhuelokuvien katsominen on jollain tavalla epätervettä tai muuten vaan hullujen puuhaa.
Suurella osalla ennakkoluuloista ei ole totuuspohjaista perää. Lisäksi kauhuelokuvat jaetaan useisiin eri alalajeihin (esimerkiksi niissä esiintyvien hirviöiden/olentojen tai juonirakenteen mukaan), jolloin liika yleistäminen esim. kauhuelokuvien raakuudesta pätee vain osaan elokuvista. Usein nämä ennakkoluulot toimivat esteenä kauhuelokuvien katsomiselle. Tämä on harmillista, sillä tällöin ihmiseltä jää iso kirjo monipuolisia ja upeita elokuvia näkemättä.

Jos et ole vielä perehtynyt kauhuelokuvien maailmaan, niin älä muodosta perättömiä ennakkoluuloja, vaan kokeile ensin ja vasta sen jälkeen mieti, että onko se oma juttusi vai ei. Jos sinua alkoi edes vähän kiinnostaa kauhuelokuvat tai ajatus niiden katsomisesta, niin kokeile! Voit lainata mieleisesi kauhuelokuvan kirjastosta tai, jos haluamaasi ei löydy täältä, voit vuokrata sen videovuokraamosta. Jos tämän jälkeen huomaat, että pidät niistä, niin suosittelen ehdottomasti elokuviin menemistä. Silloin katselukokemuksesta saa vielä useammankin asteen verran pelottavamman. Kaikki alla mainitut elokuvat ovat kuitenkin ikärajaltaan korkeintaan K16.

Tässä muutamia hyviä kauhuelokuvia vasta-alkajille:
• Orpokoti (El Orfanato)
• Scream 1, 2, 3, 4
• 1408
• Tiedän mitä teit viime kesänä 1, 2, 3
• Hohto (The Shining)

Tässä muutama hieman pelottavampi:

- Insidious
- Paranormal activity 1, 2, 3, 4
- Silent hill
- Kauna (The grunge)
- Alien vs. Predator
- Gothika
- The Cave
- The Last exorcism
- The misery 
Jos epäilet, ettet uskalla katsoa elokuvaa yksin, niin kannattaa muistaa, että kaverin kanss jaettu kokemus on paras kokemus!
Teksti: Antti 

Ei kommentteja: