perjantai 5. heinäkuuta 2013

Tarunhohtoisia jalkapallotarinoita Stoorin hyllyiltäMitä yhteistä on Zlatan Ibrahimovicilla, Wayne Rooneyllä, Lionel Messillä, Peléllä ja Mikael Forssellilla? Oikea vastaus on tietysti jalkapallo ja se, että kaikkien elämäkerrat löytyvät Stoorin tietokirjahyllystä. Vaikka kaikkien edellä mainittujen urat eivät vielä ole edes paketissa, on kullakin futarilla kerrottavanaan huikea tarina joskus vaikeistakin lähtökohdista maailman huipulle. Elämäkerroissaan tunnetut jalkapalloilijat kertovat tarinansa siitä, kuinka unelmista tuli totta, ja millaista on pelata maailman huippuseuroissa.

Zlatan kertaa huikeaa uraansa omaelämäkerrallisessa teoksessa Minä, Zlatan Ibrahimovic. Zlatan on hahmo, joka ei taatusti jätä ketään kylmäsi, häntä joko vihataan tai rakastetaan. Huippusuositun kirjan avulla pääsee pintaa syvemmälle Zlatanin olemukseen. Kirjassa Zlatan kertoo tarinansa Malmön maahanmuuttajalähiöistä Milaniin asti yksityiskohtia säästelemättä.

LionelMessi: poika, josta tuli legenda kertoo monena vuonna maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi valitun Lionel Messin tarinan, jossa pienestä, kasvuhäiriöisestä argentiinalaispojasta kasvaa suuri jalkapallotaiteilija. Nuoresta iästään huolimatta Messi on jo ehtinyt urallaan savuttaa paljon mainetta ja kunniaa. Elämäkerrassa on haastateltu monia Messin uraan vaikuttaneita henkilöitä äidistä valmentajiin.

Rooney kuvaa elämäkerrassaan Minä, Wayne Rooney uransa menestyksekkäitä vuosia puna-valkoisissa väreissä niin Manchester Unitedissa kuin Englannin maajoukkueessakin. Rooneyn mukana pääset mukaan tunnelmiin kentällä ja pukukopissa.

Jopa vuosisadan parhaaksi urheilijaksi valittu brasilialainen Pelé muistetaan legendaarisista maaleistaan. Elämäkerrassaan Pelé muistelee unohtumattomia pelivuosiaan ja niiden jälkeistä elämää jalkapalloikonina.

Suomalaiset elämäkerran ansainneet jalkapallotähdet ovat – toistaiseksi – olleet harvassa. Entinen suurlupaus, toki kansainvälisen uran tehnyt Mikael Forssell kertoo uransa alkutaipaleesta kirjassa Vielä yksi maali, joka sekin löytyy Stoorin kokoelmista.

Jalkapallo on aiheena myös joissakin kertomakirjallisuuden teoksissa. Jalkapallotoimittaja Kalle Veirton FC Viirupaidat -trilogiassa seurataan humoristisella otteella juniori-ikäisen Arin edesottamuksia niin kentällä kuin vähän muussakin elämässä. Mal Peetin hiljattain suomennettu teos Maalivahti kertoo koukuttavan tarinan siitä, miten poika viidakosta nousee maailman parhaaksi maalivahdiksi.

Stoorissa voit myös lukea ja lainata Goal-jalkapallolehteä, joka raportoi ajankohtaisista tapahtumista kansainvälisessä jalkapallomaailmassa. Kirja käteen, pallo haltuun, ja nurmelle nauttimaan kesästä!

Teksti: Heini

Ei kommentteja: