tiistai 11. elokuuta 2009

Xena ja Lara Croft valloittavat Stoorissa


Stoorin on vallannut naisenergia. Hurjat sankarittaret Lara Croft ja Xena ovat saaneet oman näyttelynsä nuortenosastolle. Esillä on Tomb Raider ja Xena Warrior Princess -esineistöä aina kirjoista ja sarjakuvista figuureihin asti. Tomb Raider -esineet ovat Matias Säilyn kokoelmasta ja Xena-sälä taasen allekirjoittaneen omasta kokoelmasta.

Hurahdin Xenaan vuonna 1998. Tuolloin näin televisiosta ensimmäisen Xena-jaksoni, ja siitä lähtien olen ollut koukussa. Sarjan päähenkilö Xena kiehtoi minua suunnattomasti, ja tarjosi kaipaamani vahvan naisen roolimallin. Kaiken muun lisäksi koko sarja on vielä kuorrutettu kreikkalaisella mytologialla, populaarikulttuurilla ja hongkongilaisia taisteluelokuvia muistuttavilla taistelukohtauksilla. Onko ihmekään, että moiseen sarjaan on helppo koukuttua?

Internetin valtavirrasta löysin monia kaltaisiani ja liityin suomalaisten Xena-fanien postituslistalle. Listan kautta sitten päädyin erinäisiin fanitapaamisiin ja tapahtumiin. Kohokohta Xena-faniuteni historiassa on ehdottomasti sarjan päätähden, Lucy Lawlessin, tapaaminen Lontoossa toukokuussa 2008. Kohtaamisesta jäi muistoksi Xena-kuva aidolla nimikirjoituksella varustettuna. Tuo kuva on myös nähtävillä näyttelyssä.


Matias Säily innostui Lara Croftin ihmeellisestä maailmasta 10-vuotiaana pojannaskalina. Naapurin poika tutustutti Matiaksen ja Tomb Raiderin toisilleen, ja siitä lähtien Tomb Raider on ollut erottamaton osa Matiaksen elämää. Yhä edelleenkin Matias pelaa lähestulkoon päivittäin Tomb Raider -pelejä irrottautuakseen harmaasta arjesta. Matias on myös suomalaisen Tomb Raider -faniyhteisön aktiivijäsen.

Stoorissa on nähtävissä myös sanataidekoulu Kratin näyttely, jonka avulla kalastellaan uusia kirjoittajia syksyllä alkavalle lukuvuodelle. Kaikkia näyttelyitä voi käydä vilkaisemassa Stoorissa elokuun loppuun asti.Linkkejä:

Suomalainen Tomb Raider -sivusto

Suomalainen Xena-sivusto

Sanataidekoulu Kratti

Ei kommentteja: