tiistai 11. elokuuta 2009

Taiteiden yö valtaa Turun

Turun keskusta, Aurajoen rannat, kirjakaupat, torit, galleriat ja ravintolat täyttyvät kulttuuritarjonnasta tulevana torstaina 13.8. vietettävän Taiteiden yön siivittämänä. Tapahtumassa on mukana runsas joukko kirjailijoita, niin vanhoja konkareita kuin uusia kykyjäkin.


Turkuun sijoittuvista mystisistä ”Vares”-kirjoistaan tunnettu Reijo Mäki (kuvassa) on bongattavissa illan aikana kolmesti, ensin klo 18.30 Hansatorin lavalta, 19.30 Kansallisesta kirjakaupasta ja myöhemmin 20.45 Pienessä kirjapuodissa.
Monipuolisena kirjoittajana tunnettu Eppu Nuotio on haastateltavana Pienessä kirjapuodissa klo 22 uusimman ”Varjo”-dekkarinsa tiimoilta. Toimittaja Piia Marinista kertovaan trillerisarjaan lukeutuva kirja käsittelee ajankohtaista aihetta, kunniamurhaa. Nainen löytyy murhattuna Turusta merenrannalta hääpuku yllään. Pian huomataan, että myös sulhanen on kateissa. Kun käy ilmi, että kuollut morsian on muslimiperheen tytär, joka on vihitty kristityn suomalaismiehen kanssa, alkaa poliisi epäillä kunniamurhaa.
Hiljattain Vladimir Putinin Venäjän poliittista järjestelmää kritisoivan teoksen "Henkivartija" julkaissut suosittu kirjailija Leena Lehtolainen vierailee sekä Kansallisessa klo 19 että Akateemisessa kirjakaupassa 20.
Kevyempää antia tarjoilevat rakkauden suurlähettiläs Tommy Taberman klo 21 Pienessä kirjapuodissa ja murrerunoilijana tunnettu Heli Laaksonen 21.30 Akateemisessa kirjakaupassa.Nuorta voimaa edustaa Maaria Lappalainen (kuvassa). 25-vuotias turkulainen tunnetaan paitsi sekä herkkää ja sielukasta akustista että energistä ja menevää elektronista musiikkia esittävänä laulajana, myös hiljattain esikoisrunokokoelmansa ”Omistettu” julkaisseena kirjailijana. Lappalainen häikäisee ensin Kansallisessa kirjakaupassa klo 21.30 ja heti perään Hansatorissa 22.
Kirjailijavieraiden ohella Taiteiden yössä on nähtävää ja koettavaa moneen makuun. Kauppakeskus Hansan Thaliatorilla voi heittäytyä tanssin lumoihin aina klo 17:stä puoleen yöhön saakka. Ilta huipentuu turkulaisen iskelmälaulaja Heidi Brunilan tahdittamiin tansseihin.
Kirjakahvilassa Brinkkalan pihalla loppuviikosta järjestettävä WTF - Wanhan Turun Festivaali ottaa varaslähdön kokeellisella taiteella Taiteiden yönä 13.8. Illan aikana kuullaan ja nähdään kiinnostavia improvisaatioesityksiä, niin musiikkia, runoutta kuin elokuvia. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta anniskelusäädösten vuoksi alueelle pääsy on kielletty alle 18-vuotiailta.
Turun Kaupunginteatteri avaa ovensa syksyn uutuusnäytelmiensä harjoituksiin. Musikaalin Laulavat sadepisarat avoimet harjoitukset järjestetään kahdessa jaksossa: klo 18.15–19 ja klo 20–20.45. Sopukan syksyn uutuus on brittidraama Tuolla puolen taivaanrajan, jonka avoin harjoitus on klo 18.15–19 ja Yö-Pikkoloon valmistuvaan Oliver Bukowskin näytelmään Bowling alone pääsee tutustumaan harjoituksissa myös kahdessa jaksossa: klo 18.15–19 ja 19.15–20. Valitse mieleisesi ja nouda ilmainen lippu kassalta 11.8. alkaen klo 12-19.
Turun pääkirjasto tuo estradille mieslauluryhmä Laulavan Pensaan Pojat. Musiikkia laidasta laitaan, perinteisistä serenadeista ja Bellmannin juomalauluista suomalaisen kevyen musiikin kautta amerikkalaiseen tuttuun ja vähän tuntemattomampaan kevyeen musiikkiin, on kuultavilla pääkirjastossa kahteen otteeseen, klo 18.30 ja 19.30.

Katso kaikki Turun taiteiden yön tapahtumat: www.turuntaiteidenyo.fi.

Ps. Stoori jalkautuu Taiteiden yöhön. Tapahtuman antia, haastatteluja ja kuvia, tällä blogilla loppuviikon aikana.

Ei kommentteja: