perjantai 14. elokuuta 2009

"Lukeminen rentouttaa"


Lukeminen on kiehtonut 17-vuotiasta turkulaista Laura Ketolaa pienestä pitäen.
– Hyvä kirja vie mukanaan. Lukeminen rentouttaa. En näe, enkä kuule silloin mitään, Laura Ketola pohdiskelee.
Tänä syksynä Turun Flikka – tittelistä kisaava Laura kertoo lukevansa kirjallisuutta laidasta laitaan, mutta yksi kirjailija on ylitse muiden:
– Paulo Coelho on numero ykkönen. Hän kirjoittaa kauniisti, lukutoukka kehaisee yhtä Brasilian menestyneimpää kirjailijaa.
Kotimaisia kirjoja ei Ketola juuri lue ihailemaansa Eino Leinoa lukuun ottamatta.
– Väinö Linnan Tuntematon sotilas on klassikkokirja.
Lukemista kirjoistaan Ketola pitää kirjaa ja analysoi niitä.
– Pyrin käymään kaikki sanamuodot ja tekstin rakenteet läpi, enkä vain kahlaa kirjaa läpi. Vaikka tarina olisi hyvä, kirjoitusasu voi olla huono.
Ensi kevään Juhana herttuan lukion abiturientteihin lukeutuva Ketola on huolissaan lukemisharrastuksen suosion hiipumisesta nuorten keskuudessa.
– Kun ei lue, jää paljosta paitsi.
Ketola on myös itse kirjoittanut, mutta lukion myötä se on vähentänyt.
– Olen kirjoittanut asiatekstejä, proosaa ja runoja.
Mikäli Laura Ketolaa ei valita Turun Flikaksi, se ei tarkoita nuorelle tytölle maailmanloppua.
– Tottakai valinta olisi hieno asia, mutta en aio lähteä kampanjoimaan kaduille. Vuosi tulisi olemaan kokemuksena upea ja opettava erilaisine esiintymistilaisuuksineen ja ihmisten kanssa toimisineen.
Turun kesässä on parasta Aurajoen ranta.
– Rantaan voi mennä niin lukemaan kirjaa kuin syömään jäätelöä ja viettämään aikaa koiran kanssa.
Omaa suosikkiaan Turun Flikka ja Poika – kilpailussa voi äänestää 31. elokuuta saakka joko netissä osoitteessa www.turunflikkajapoika.net tai äänestyspisteissä, joita löytyy mm. Kamera-Aitassa, pääkirjaston Uutistorilla, Itäharjun Prismassa, Tampereentien Prismassa, kauppakeskus Skanssissa, Hemtex Hansassa, Hemtex Länsikeskuksessa, Vimman nuorten tiedotus- ja neuvontapiste NuortenTurussa sekä Turkuseuran Förituvassa. Lisäksi voi lähettää postikortin tai muun lipukkeen osoitteeseen Turkuseura, Sairashuoneenkatu 1, 20100 Turku.

Ei kommentteja: