maanantai 27. heinäkuuta 2009

Metallican klassikot purivat PorissaPori tunnetaan Pori Jazz – festivaaleista ja RMJ Party Campista, mutta nyt jatkeeksi voi liittää myös Sonisphere-festivaalin. Metallican tähdittämä tapahtuma on kiertänyt kesän ympäri Eurooppaa, viime lauantaina kiertue pysähtyi Porin Kirjurinluodolla. Paikalla oli yli 60 000 raskaan metallin ystävää.
Minulla oli suuri ilo ja kunnia olla todistamassa Metallican keikkaa synnyinpaikkakunnallani. Aiemmin olin nähnyt metallisuuruuden kaksi kertaa, Tallinnassa Laululavalla 2006 ja Helsingin Olympiastadionilla 2007, eikä Porin keikka ainakaan näille kokemuksille kalpene.
Ennen Metallican lavalle saapumista iltayhdeksän aikaan yleisö sai nauttia muiden kovan luo-kan yhtyeiden poljennosta. Hyvinä kirittäjinä toimivat raskaan rockin jättiläistä jo kesäkuisilla Hartwall Areenan keikoilla lämmitelleet Lamb of God ja Mastodon. Sen sijaan Metallicaa ennen esiintynyt Linkin Park tuntui olevan väärässä seurassa ja monet olivatkin valmiita lähettämään laimeasti esiintyneen yhdysvaltalaisen vaihtoehtorockia esittävän yhtyeen lavatansseihin.
Odotus palkittiin. Metallica aloitti The Good, the Bad and the Ugly – elokuvasta tutun videoklipin ja Ennio Morriconen sävelmien siivittämänä. Vanhat papat jaksoivat heilua yli kaksi tuntia ja räjäyttävät pankin klassikkobiiseillä Creeping Deathista Blackenediin. Uudelta, viime syksynä julkaistulta Death Magnetic -albumilta kuultiin vain muutama kappale, eikä niiden suosio noussut samalle tasolle kuin 1983–1991 tuotannon.
Alkoholiriippuvuudestaan aikanaan eroon päässyt laulaja James Hetfield oli hyvässä vireessä koko illan. Hän jaksoi välispiikeissään kehua Suomea kutsuen yleisöä Metallican perheeksi, mutta pieneksi harmitukseksi yhtään suomenkielistä sanaa ei mieheltä kuultu.
– Metallica on täällä ja Metallican perhe on täällä, Metallican perhe olette te. Lupaan, että me teemme parhaamme lavalla. Me olemme täällä sen takia, että teistä tuntuisi hyvältä, Hetfield sanaili.
Keikan jälkeen olo oli iloisen muikea, eikä edes poistumisen sujuminen alueelta nihkeästi haitannut. Tiiviissä tunnelmassa tuli luotua kontakteja.
Ensi vuonna uudestaan!

Porin biisilista
1. Battery
2. Creeping Death
3. Fuel
4. Harvester of Sorrow
5. Fade to Black
6. Broken, Beat & Scarred
7. Cyanide
8. Sad But True
9. One
10. All Nightmare Long
11. The Day That Never Comes
12. Master of Puppets
13. Blackened
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman
16. Stone Cold Crazy
17. Motorbreath
18. Seek & Destroy.

Ei kommentteja: