maanantai 27. heinäkuuta 2009

Kuningas Paksujalka


Stoorin lukupiiri tarttui arvostettuun antiikin klassikkoon, sillä viime tapaamisessa keskusteltiin Sofokleen Kuningas Oidipuksesta. Kirjavalinta olikin onnistunut, sillä eräs lukupiiriläisistä tunnusti, ettei kyseistä opusta olisi varmaan koskaan tullut luettua ilman lukupiiriä. Ilahduttavaa oli myös se, että kirja onnistui herättämään lukupiiriläisissä kiinnostusta muutakin antiikin kirjallisuutta kohtaan.

400-luvulla eKr. kirjoitettu näytelmä on perinteistä kreikkalaista tragediaa parhaimmillaan. Lukupiiriläiset kiittelivät tragedian älykkään koukeroista juonta, joka sisälsi viljalti viihdyttävää ironista huumoria. Tyypilliseen kreikkalaiseen tapaan Kuningas Oidipuksessa mässäiltiin armottomasti niin fyysisen kuin henkisenkin tuskan värikkäillä kuvauksilla. Kirja on loistavaa ajanvietettä niille, jotka herkuttelevat mielellään säälittävien ihmisraunioiden traagisilla kohtaloilla. Kuka enää kaipaa Salattuja elämiä tai Kauniita ja rohkeita, kun voi lukaista Kuningas Oidipuksen, jonka juonikuviot ylittävät kevyesti tv-sarjojen häiriintyneimpienkin käsikirjoittajien mielikuvituksen tuotteet.

Kuningas Oidipuksen helppolukuisuus yllätti lukupiiriläiset, sillä monet olivat odottaneet kirjan olevan erittäin vaikeaa tekstiä. Tekstin tyyli, lauseiden muotoilu ja sanavalinnat olivat nokkelia ja älykkäitä olematta kuitenkaan liian monimutkaisia. Kuningas Oidipus on ehkä helpointa lukea yhdeltä istumalta, sillä näytelmä ei ole kirjallisena versiona mitenkään julmetun pitkä. Jos näytelmän lukee osissa, lukukokemus hajoaa ikävästi ja näytelmän klassisen tyylipuhdas tapahtumakaari avautuu lukijalle hankalammin.

Muutamia huomioita:

- Kirja sisältää murhia ja insestiä. Tätä on siis antiikin sivistynyt ja arvokas perintö. Nykyään elämme moraalisen rappion aikakautta, kun televisiossa vilahtaa välillä paljasta pintaa.

- Kuoron pitkät repliikit olivat aika ajoin ikävystyttäviä.

- Kuningas Oidipus kolahtaa vielä vuosisatoja kirjoittamisensa jälkeenkin. Oli se Sofokles vaan kova jätkä aikoinaan, täytyy sanoa.

- Kohtaus, jossa Oidipus sokaisee itsensä, aiheuttaa aitoja inhon väristyksiä. Oidipuksen kivun melkein tuntee omissa silmämunissaan.


Stoorin seuraava lukupiiri on 19.8 klo 17. Seuraavaksi kerraksi luetaan Mila Teräksen Tyttö tulevaisuudesta. Nähdään Stoorissa elokuussa!

Ei kommentteja: