perjantai 24. toukokuuta 2013

Dekkarit: salapoliiseja ja murhaajiaKirjoittaja: Aku Topeliuksen koulusta, Stoorin TET-harjoittelija

Dekkarit: kiehtovia murhaajia ja omalaatuisia salapoliiseja. 

Tämä tulee usealle henkilölle mieleen, kun salapoliisiromaanin avaa ensimmäisen kerran. Salapoliisit ovat usein terävä-älyisiä miehiä ja naisia, jotka ratkovat murhia joko ammatikseen tai huvikseen. Ensimmäisissä salapoliisiromaaneissa murhia ja mysteerejä ratkoi useimmiten ammatillinen salapoliisi (tästä hyvänä esimerkkinä kaikkien tuntema
Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes).

Nykyään myös tavalliset ihmiset voivat ratkoa murhia joko haluamattaan tai sitten melko pakonomaisesti (esim. Liza Marklundin Annika Bengtzon-kirjat). Dekkarit ovat tällähetkellä maailman suosituinta lukemistoa, sillä salapoliisiromaanit koukuttavat kaikenikäisiä lukijoita.

Maailman suositumpiin dekkarikirjailijoihin kuuluvat yhä nykyäänkin kaikkien tuntemat brittikirjailijat Sir Arthur Conan Doyle
(22.51859-7.7.1930) ja Dame Agatha Christie
(15.9.1890-12.1.1976). 
 
Näiden kahden kirjailijan tunnetuimmat hahmot ovat ketkäpä muukaan
kuin herra Doylen luoma Sherlock Holmes ja rouva Christien luomat Hercule Poirot ja neiti Jane Marple. Sherlock Holmesin kenties tunnetuin seikkailu on vuosina 1901 ja 1902 ilmestynyt Baskervillen koira. Romaanissa Sherlock Holmes ja Holmesin apuri tohtori Watson saavat vieraakseen tohtori Mortimerin, joka on Baskervillen-suvun hyvä ystävä. Hän kertoo Holmesille ja Watsonille, että  Baskerville Hallin edellinen omistaja kuoli nähtyään salaperäisen koiran Dartmoorin synkillä nummilla. Holmes kiinnostuu tapauksesta ja alkaa tutkia tapausta. Eipä kuitenkaan paljasteta juonesta sen enempää. 

Agatha Christie julkaisi ensimmäisen Hercule Poirot-romaaninsa Stylesin tapaus vuonna 1920 lyötyään siskonsa kanssa vetoa siitä, että nainen pystyy kirjoittamaan salapoliisiromaanin. Christien kirjasta tuli myöhemmin menestys ja dame Agatha julkaisikin kuolemaansa asti romaaneja tasaiseen tahtiin. Christien ensimmäinen neiti Marple romaani ilmestyi vuonna 1930 nimellä murha maalaiskylässä. Romaanissa pienen St. Mary Mead nimisen kylän pappilassa vihattu eversti löydetään murhattuna. Neiti Marple saattaa vaikuttaa viattomalta mummelilta, joka tuntee nenäänsä muiden asiohin. Neiti Marple on kuitenkin terävä-älyinen ihminen ja selvittää murhat useimmiten juuri ihmistuntemuksensa avulla. 

Jos vaikka kesällä on tylsää, niin kannattaa poiketa lähimpään kirjastoon lainaamaan dekkaria. Voin taata, että et tule pettymään.

Ei kommentteja: