maanantai 28. helmikuuta 2011

Kun tanssi on koko elämä

Lyhyessä esittelyssä Stoorin tanssielokuvat.

Kuka hallitsee vaikuttavimman hip-hop moven? Onko lajisi baletti, moderni, breakdance vai street? Liikuttavatko tanssileffat sinua ruumiillisesti tai peräti tunnetasolla? Ihan sama, pop cornia poskeen ja irtokarkkipussi käden ulottuville! Paina play…

Flashdance (1983)
Omasta mielestäni kaikkien aikojen tanssileffojen klassikkojen klassikko!

Flashdance kertoo Alexista (Jennifer Beals), määrätietoisesta ja itsenäisestä 18-vuotiaasta, joka toimeen tullakseen työskentelee päivisin hitsaajana ja iltaisin paikallisen baarin tanssijana.

Haaveena hänellä on ammattiballerinan koulutus Pittsburghin konservatoriossa, jonne hyväksytään vain pienestä pitäen balettia harrastaneet, ylempään yhteiskuntaluokkaan kuuluvat. Pääsykokeet hirvittävät niin, että Alex ottaa jalat alleen ja jättää tilaisuuden väliin. Tarvitaan pomon ja poikaystävän suhteita, jotta Alexille suodaan mahdollisuus uusintakokeeseen. Mutta Alex on kovin vastahakoinen ottamaan apua vastaan.

Elokuvassa soivat 80-luvun hitit Irene Caran "Flashdance - What a Feeling," ja Michael Sembellon laulama "Maniac".

Fame : extended dance edition (2010)
Olen 80-luvun tv-sarjan vanha fani, muttei tämä uusi leffaversiokaan ole hullumpi erilaisuudessaan ja realistisuudessaan.

Jos luulit, että pääsykokeiden jälkeen ei vaikeuksia enää ole edessä, olet väärässä! Famessa seurataan dokumentinomaisesti neljän vuoden ajan lahjakkaiden tanssijoiden, laulajien, näyttelijöiden ja taiteilijoiden elämän iloja ja suruja sekä opintojen sujumista Esittävien taiteiden lukiossa New Yorkissa.

Taustaltaan erilaiset oppilaat saavat tilaisuuden toteuttaa unelmansa ja tavoitella tähteyttä. Kaikki eivät siinä onnistu ja pahimmassa tapauksessa opinnot jäävät kesken. Toisille taasen tarjoutuu jo ennen valmistumista mahdollisuus tähteyteen. Opinnoissa pärjääminen vaatii paitsi lahjoja, myös itsekuria, itsensä löytämistä, omistautumista ja kovaa työtä. Ystävien tuki osoittautuu korvaamattomaksi.

How she move (2008)
Tästä leffasta pystyin todella nauttimaan, sillä tarina tuntui aidolta ja elämänmakuiselta.
Leffa osoittautui paljon enemmäksi kuin pelkäksi tanssiliikkeiden esittelyksi.

Raya (Rutina Wesley) on joutunut keskeyttämään opinnot yksityiskoulussa ja palaamaan kotiin ja vanhaan kouluunsa siskon käytettyä perheen varat huumeisiin ja kuoltua yliannostukseen.

Raya ei ole kuten siskonsa, vaan torjuu huonon seuran ja yrittää pärjätä ankeassa asuinympäristössä parhaansa mukaan.

Lahjakkaana ja ahkerana hän pyrkii collegen pääsykokeilla varmistamaan oman tulevaisuutensa, mutta epäilee tuloksia odotellessaan, että kokeet ovat menneet penkin alle. Ainoa keino taata parempi tulevaisuus on hankkia rahaa voittamalla Step Monster –kilpailu. Raya haluaa mukaan tanssiryhmään, joka koostuu vain pojista, mutta tanssijoiden mielipide, jonka mukaan sekaryhmät eivät toimi, saattaa pilata voittomahdollisuudet.

Save the last dance : special collector's edition (2001)

Suuria tunteita nostattava suur-suosikkini!

Sara (Julia Stiles) on pikkukaupungin tyttö, jolla on suuri unelma: tulla maailmankuuluksi ballerinaksi. Ollessaan matkalla katsomaan tyttärensä esiintymiskoetta äiti joutuu auto-onnettomuuteen ja kuolee. Sara syyttää itseään äidin kuolemasta, luopuu balettihaaveistaan ja muuttaa muusikkoisänsä luokse Chicagon ankeimmalle asuinalueelle.

Hän joutuu aloittamaan opinnot uudessa koulussa mustien asuinalueella, jossa hän ystävystyy nopeasti luokkakaverinsa Chenillen kanssa ja huomaa, että Chenillen veli, Derek, on hänen laillaan kiinnostunut tanssista. Ballerina-Sara tutustuu nyt hip hopin maailmaan. Derekin avulla Sara löytää uudelleen tanssista sen ilon, mitä se on aiemmin hänelle tarjonnut, ja uskaltautuu lopulta uusimaan myös tanssikoulu Juilliardin pääsykokeen.

Stomp the yard (2007)

Tätä on steppaus 2000-luvulla! Leffan juoni ei mielestäni ollut kovinkaan kiinnostava, mutta tanssiosuudet olivat huikeita!

Taitava katutanssija DJ (Columbus Short) lumoutuu ihanasta Aprilista heti ensimmäisenä opiskelupäivänään, mutta Aprilin poikaystävä on asiasta toista mieltä. Varakkaiden opiskelijoiden joukkoon sopeutuminen ei ole helppoa ja DJ elättää itsensä puutarhatöillä saadakseen elämänsä raiteilleen veljen kuoltua jengien välisessä ampumavälikohtauksessa. Veljeskuntien välinen tanssikilpailu herättää DJ:n mielenkiinnon. Aprilin sydämen valloituksen ohessa DJ oppii tuntemaan veljeskuntien perinteitä ja pääsee osaksi virallista tanssiryhmää steppauksen mestaruuskilpailujen lähestyessä. Mutta hyväksyykö Aprilin isä DJ:n tyttärensä poikaystäväksi?

Center stage : turn it up (2009)

Katen (Rachele Brooke Smith) suurin unelma on päästä American Ballett Academyyn, mutta pettymyksekseen hän ei tule hyväksytyksi oppilaitokseen, vaikka hänestä löytyykin sitä energiaa, mitä osa koulun opettajista kaipaa jähmeään balettimaailmaan. Valtaosa opettajista kun on sitä mieltä, että Kate ei ole sittenkään riittävän lahjakas. Kate lähettää pikkusiskolleen tekstarin, jossa kehuu onnistumistaan uskaltamatta paljastaa totuutta, sillä kotiin hän ei halua enää palata.

Hänen kykynsä huomataan hip hop –klubilla ja hän saa sieltä tanssija/tarjoilijan paikan. Klubin ollessa suljettuna Academyn oppilaaksi päässyt komea ex-jääkiekkoilija opettaa Katelle uusia tanssiliikkeitä. Unelmien täyttymys jokaiselle tanssijalle on rooli suuresta showsta, jonne Kate myös pyrkii. Kaikki alkaa vaikuttaa hyvältä hänen elämässään, mutta balettipoikaan on iskenyt silmänsä myös eräs rikas ja vaikutusvaltaiseen sukuun kuuluva ballerina.

Se, mikä tekee näistä leffoista aika puuduttavaa katsottavaa, on ennalta-arvattava ja samantyyppinen juoni. Hyvin tuttuja piirteitä kaikille tanssileffoille ovat erilaiset ongelmatilanteet. On kolmiodraamaa, rikkinäisiä koteja, rahahuolia, ongelmia kavereiden kanssa, eikä tanssiopintojenkaan aloittaminen suju kenelläkään vaivatta huolimatta toinen toistaan suuremmista tanssihaaveista. Parasta tietysti ovat tanssiosuudet, joita voisi olla vielä enemmänkin, sekä tarttuva onnistumisen tunne, kun esteet pystytään ylittämään ja unelmista tulee totta!

Älä unohda näitä:

Step up (2007)

Stomp the yard : homecoming (2010)

Save the last dance 2 (2006)

Footloose (1984)

Tuhkimotarina 2 : tanssii onnellisesti elämänsä loppuun asti (2008)

Kickin' it old skool (2008)

Ei kommentteja: