maanantai 15. marraskuuta 2010

Miekan tie

Mitä on kendo?

Kendo on japanilaista miekkailua. Sen juuret ovat samuraiperinteessä ja sotataidoissa, mutta
kendon miekka on bambusäleistä tehty joustava shinai ja kevyet haarniskat suojaavat lyöntikohtia hyvin. Kendoa voi harrastaa ihan ilokseen, ja kilpailemaankin pääsee. Kendossa tulee esille mielen ja kehon yhteistyö, jota harjoitellaan yksin, pareittain ja ryhmissä.

Miten sitä harrastetaan?

Turussa kendoa voi harrastaa muun muassa kendoseura Rendainon parissa. Seura pitää oppitunteja kendosta sekä jodosta, eli sauvan käytöstä. Seuran jäsenet myös osallistuvat Suomessa ja ulkomailla järjestettäville leireille ja kisoihin. Aloittelijan varusteiksi riittävät kendossa shinai-miekka ja jodossa jo-sauva, ja lisää varusteita voi hankkia ajan myötä.

Henkistä ja fyysistä harjoitusta


Janina on 21-vuotias geologian opiskelija, joka löysi kendon etsiskellessään netistä tietoa itämaisista harrastuksista. Hän halusi harrastaa lajia, jossa olisi sekä fyysinen että henkinen puoli, mutta täyskontaktilajit eivät houkuttaneet, joten hän päätyi kendon alkeiskurssille vuonna 2006.

Kendossa Janinaa kiinnostaa se, ettei kyseessä ole pelkkää fyysinen harjoittelu, vaan mukana on budohenki ja sen periaatteet. Vastustajaa ja ylempiä kunnioitetaan, ja asioita pitää miettiä, että ne voi tehdä paremmin. Harrastuksen myötä oppii tuntemaan omaa kehoaan ja mieltään, ja sitä kautta kendo voi auttaa myös itsetunnon kohottamisessa.

Janina vakuuttaa, ettei kukaan ole liian nuori tai vanha kokeilemaan kendoa. Kendon kautta pääsee näkemään myös vilauksen japanilaisesta kulttuurista, sillä sen lisäksi, että kendossa käytetään japanin kieltä käskysanoissa, voi kendoleirillä vierailla japanilainen opettaja eli sensei. Kendo on hyvin monipuolinen harrastus, ja Janina lisääkin vielä: ”Kendosta voi löytää uusia ystäviä ja rennon yhteisön!”

www.rendaino.fi

Kirjoitti: Kaarina

Ei kommentteja: