maanantai 15. marraskuuta 2010

Go – peli vuosisatojen takaa


Mitä on go?

Go on vanha itäaasialainen lautapeli, jota pelataan puisella pelilaudalla, johon on maalattu ristikko. Toi-nen pelaajista pelaa valkoisilla ja toinen mustilla pelimerkeillä, joita kutsutaan kiviksi. Gon perussään-nöt ovat yksinkertaiset, siinä on tarkoituksena saada mahdollisimman paljon pisteitä rajaamalla omilla kivillä mahdollisimman iso alue pelilaudalta.

Strategista ajattelua

Pelivälineiden yksinkertaisuudesta huolimatta go on shakin tapaan strategista ajattelua ja hahmotusky-kyä vaativa peli. Joonas, 29-vuotias tutkija ja go-seuran puheenjohtaja, onkin gossa kiinnostunut juuri pelin monipuolisuudesta, sillä yksittäiset pelit ole koskaan samanlaisia. Samoin tuntevat monet muut go-pelaajat: kolme vuotta pelannut 13-vuotias Jerry mainitsee myös gon kiehtovan häntä strategisuuden ja sen vaatiman aivotyöskentelyn ansiosta. Puolitoistavuotta pelannut Eemeli, 13, toteaa myös pelin tasoitusjärjestelmän oivaksi: gon sääntöjen mukaan kokemattomammat pelaajat saavat tasoitusta taita-vampia vastaan.

Go-seura ja peli-illat

Turussa toimii go-seura Turun Hayashi, jolla on viikoittain kaksi paikasta johtuen ikärajallista peli-iltaa sekä yksi ikärajaton peli-ilta, joka on maanantaisin klo 18 nuorisokeskus Vimmassa. Seuralla on pieni jäsenmaksu, mutta se ei ole mikään edellytys pelitoiminnassa mukana olemiseen. Pelata voi myös ole-matta jäsen, myös seuran peli-illoissa, ja seuralla onkin jäseniä noin 20, mutta peli-illoissa käyviä pelaa-jia on kolmisenkymmentä. Tärkeintä go-harrastuksen aloittajalle on halu oppia uusi, mielenkiintoinen peli.

Jos peli kiinnostaa, on aiheesta kirjoitettu kaikenlaisia oppaita, mutta pelin voi opetella helposti myös netissä. Yksin ei kuitenkaan kannata jäädä peliä pohtimaan, ja pelistä kiinnostuneen kannattaakin ottaa yhteyttä go-seuraan ja lähteä rohkeasti mukaan peli-iltaan, vaikkapa kaverin kanssa.

Linkkejä:

Tietoa gosta ja go-seuroista:
www.suomigo.net

Opi go netissä:
http://playgo.to/interactive/finnish/
Kirjoitti: Kaarina

Ei kommentteja: