maanantai 27. syyskuuta 2010

Hopsis kopsis polleamus -kirjoituskilpailu

Latinan tunnilla opettaja kysyi, mitä hevonen on latinaksi. Neuvokas opiskelija ei jäänyt pulaan vaan kehitti vastauksen: Hopsis kopsis polleamus.

Hevosaiheinen kirjoituskilpailu Hopsis kopsis polleamus kutsuu hevosten ystäviä kilpasille. Kilpailussa kootaan hevosiin liittyviä muistoja, ajatuksia ja kokemuksia tositarinoiden ja kaunokirjallisten tekstien muodossa. Aikaa kirjoitusten lähettämiseen on 31.1.2011 saakka. Kilpailun järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto, Suomen Maatalousmuseo Sarka ja Maaseudun Tulevaisuus.

Kilpailussa on kaksi sarjaa – tosipohjaiset kertomukset ja kaunokirjallinen sarja.

Kertomusten sarja kutsuu kirjoittamaan hevosiin liittyvistä tapahtumista, muistoista ja kokemuksista. Tekstit voivat käsitellä hevosia työssä tai sodassa, ratsuna tai ravien sankarina. Voi myös kertoa hevosten kasvattamisesta, hoitamisesta, jalostamisesta ja valmentamisesta. Hevosten luonne, oikut, uskollisuus ja persoonallisuus antavat aiheita teksteihin. Kertoa voi myös omista tunteista ja kokemuksista – siitä, mitä on hevosten kanssa havainnut ja oppinut. Näkökulma on vapaasti valittavissa, kunhan hevonen on pääosassa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota muistikuvien rikkauteen ja omakohtaisuuteen sekä kerrontatavan omaperäisyyteen.

Kaunokirjalliseen sarjaan voi osallistua novellein, kertomuksin tai runoin, joiden aihepiiri liittyy hevoseen. Tekstit arvioidaan kaunokirjallisin kriteerein.

Tarkemmat ohjeet kilpailuun osallistumisesta löytyvät nettisivuilta www.msl.fi/kulttuuritoiminta tai www.sarka.fi. Kilpailun esitettä voi tilata postitse Maaseudun Sivistysliitosta ja Sarka-museosta.

Parhaille teksteille jaetaan palkintoina 10 000 euroa, josta kummankin sarjan voittaja saa 2 000 euroa. Loput palkintosummasta tuomaristo jakaa harkintansa mukaan. Kilpailun tulokset julkistetaan toukokuussa 2011. Parhaista teksteistä on tavoitteena julkaista kirja. Kaikki kilpailutyöt tallennetaan Sarka-museon arkistoon.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat puheenjohtajana metsänhoitaja Pekka Airaksinen ja jäseninä kirjailija Kirsti Manninen, juontaja Riitta Väisänen, hevostalousasiamies Maarit Hollmén, päätoimittaja Lauri Kontro, näyttelypäällikkö Mia Juva, kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä-Palo ja kustannustoimittaja Raija Kallioinen.

LISÄTIEDOT JA KILPAILUN SÄÄNNÖT:

Maaseudun Sivistysliiton kulttuuriosasto:
www.msl.fi/kulttuuritoiminta, puh. (09) 7512 0225
leena.suominen(at)msl.fi; mariina.kellokumpu(at)msl.fi

Maatalousmuseo Sarka:
www.sarka.fi, puh. (02) 7637 7012
info(at)sarka.fi
Kilpailu Facebookissa

Ei kommentteja: