keskiviikko 19. elokuuta 2009

Madonnaa ja koulua

Kesä alkaa olla lopuillaan ja syksy saapuu myös nuortenlehtiin.
Koulujen alku näkyy otsikoissa. Teimme vertailun suosittujen nuortenlehtien, Demin ja Suosikin, elokuun numeroihin. Mitä selvisi?


”Uusi tyyli kouluun”, kuuluttaa Demi.
Demin kantta kuvittaa hiljattain Suomessa vierailleen, 51-vuotiaan Madonnan kuva. Ratkaisun voi kyseenalaistaa, kun kyse on nuortenlehdestä - olkoonkin, että kyse on ikinuoresta tyyli-ikonista. Sivuilla on laaja kahden aukeaman haastattelu popin kuningattaresta ja tämän 10 käskyä tähdeksi aikoville.
Madonna näkyy Suosikissakin, mutta lehti on valinnut popin kuningattaren suhteen maltillisemman linjan. Sisäsivun jutussa kerrataan villinä naaraana tunnetun Madonnan tempauksia.
Suosikki on nostanut Demin tavoin koulujen alkamisen kanteen, mutta näkökulma on erilainen. Jos Demi lähestyi aihetta glamourin, meikkaus- ja pukeutumisvinkkien kautta, on Suosikki valinnut aiheekseen ihmisläheisyyden. Lehdessä kerrotaan kolmesta tunnetusta (?) tyypistä, Haloo Helsinki! – yhtyeen kitaristi Jerestä, 18, Helsingin Kaupunginteatterin High School Musicaleissa tanssineen Wilhelm Blomber-gista, 19, ja Huippumalli haussa – finalisti Riina Romsista, 22, jotka ovat jo nuorena oppineet yhdistämään koulun ja työn.
”Selviytymisopas kouluun”, huutaa etusivun otsikko.
Suosikki kuvittaa etusivunsa Johny Deppin kuvalla. Iki-ihana näyttelijä kertoo jutussa uudesta, elokuvateattereissa pyörivästä Public Enemies –elokuvastaan ja roolistaan hurjana pankkiryöstäjänä John Dillingerinä.
Etusivua kuvittaa myös kesällä menehtyneen popin kuningas Michael Jacksonin kuva. Nostalgianälkää tyydytetään arkiston aarteilla, yhdelle sivulle on koottu viihdyttäjästä vanhoissa Suosikeissa olleita juttuja; mysteerejä, draamoja, vauhtia ja vaarallisia käänteitä.
Demi nostaa kanteen promootioyhteistyönsä tuloksena syntyneen jutun, Rexona Girl Music Fan – kilpailun voittaneen, 14-vuotiaan liittolaisen Ronja Läpisen päivästä rockstarana. Ohjelmassa oli mm. limusiinilla ajoa, Bryan Adamsin Heaven-balladin levyttäminen ja Anastacian konsertti Hartwall Areenalla.
Paljastukset ovat osa lehtiä. Demissä voi testata, mikä koirarotu paljastaa luonteestasi. Suosikki puolestaan kertoo, kuinka helposti tv-sarjaan jää koukkuun.
Lehtien julistevalinnat noudattavat samaa kaavaa. Demissä on valinnanvaraa aina Michael Jacksonista Madonnaan, Lady GaGaan tai Skinssin kamuihin. Suosikissa komeilevat Michael Jackson ja Linkin Park.
Lehtien yleisilme on hyvin erilainen. Siinä missä Suosikin ilme on rosoinen ja sivuilla on paljon musiikkijuttuja, Demi lumoaa pirteydellään ja monipuolisuudellaan.
Tuoreimmissa lehdissä on myös yhteistä. Molemmista löytyy juttu tänä kesänä Seinäjoen Provinssirockissa vierailleesta Placepo-yhtyeestä. Demissä artikkeli on juttumuodossa, Suosikissa on listatttu 20 faktaa yhtyeestä.


Demi ja Suosikki, kuten monet muut lehdet, ovat luettavissa Stoorissa.
Tule ja vietä rentouttava lukuhetki pallotuolissa.
Stooriin tulevat lehdet löytyvät täältä.

Ei kommentteja: