maanantai 1. kesäkuuta 2009

Muumilaakson tarinoita


Stoorin lukupiiriläiset ottivat viime tapaamisessaan suurennuslasin alle aina ajankohtaiset ja ajattomat muumikirjat. Muumikirjat olivat piiriläisille tuttuja jo lapsuudesta,ja ideana olikin nyt verrata lapsuuden lukukokemusta tähän tuoreempaan lukukokemukseen. Tove Janssonin muumikirjoista Taikatalvi, Vaarallinen juhannus, Taikurin hattu, Muumipeikko ja pyrstötähti ja Muumipapan urotyöt pääsivät tarkempaan syyniin. Lukupiiriläisten huomion kiinnitti erityisesti se, miten Tove Janssonin piirrosjälki on vuosien saatossa kehittynyt. Esimerkiksi Muumipapan urotyöt-kirjassa piirrosjälki on ajoittain vielä vähän haparoivaa, mutta myöhemmissä muumikirjoissa jälki muuttuu varmemmaksi ja yksityiskohtaisemmaksi, ja muumit saavat virtaviivaisemman muodon.

Eräs asia, mihin ei lapsena muumikirjoja lukiessa tullut kiinnitettyä huomiota, on se, miten erilaisia ihmistyyppejä muumilaakson hahmot edustavat. Muumilaakson hahmoilla on selkeästi vastineensa ihmisten maailmassa. Jokainen tuntee lähipiiristään varmasti ainakin yhden Muumimamman tai Nuuskamuikkusen. Oikeastaan voisi ajatella, että muumitalon asukkaat edustavat ihmisen koko elämän kehityskaarta eri vaiheineen. Kehityskaaren huipentuma on ehkäpä se, kun on päässyt Muumimamma-vaiheeseen. Mikään turhanpäiväinen ei onnistu enää hätkäyttämään ja itse säteilee ympärilleen rakkautta ja aitoa välittämistä. Murrosikäiset edustavat varsin usein Nuuskamuikkunen-vaihetta. Nuuskamuikkunen kun kaipaa tilaa ja itsenäisyyttä ympärilleen tuon tuosta. Tunnustan olleeni itsekin nuorempana sangen nuuskamuikkusmainen henkilö.

Tällä hetkellä sanoisin itse ehkä edustavani Muumipappa-vaihetta. En enää haikaile pitkiksi ajoiksi pois rakkaiden ihmisten luota, vaan tyydyn erakoitumaan omiin oloihini vähän pienemmäksi aikaa, ja palaan sitten tyytyväisenä läheisten ihmisten pariin. Muumipappakin haluaa toisinaan vetäytyä kirjoittamaan muistelmiaan, mutta ymmärtää myös sen, että läheiset tarvitsevat häntä ja hän yhtä lailla tarvitsee läheisiään. Keneen Muumilaakson asukkaista sinä samaistut eniten?

Stoorin lukupiiri jatkaa toimintaansa myös kesällä. Seuraava kokoontuminen on kesäkuun 23. päivä klo 17, jolloin tuttuun tapaan tavataan Stoorissa. Tervetuloa mukaan! Seuraavassa lukupiirissä on tarkoitus ruotia Jules Vernen Matka maailman ympäri 80-päivässä-kirjaa, joka muuten löytyy myös aivan ihanana klassikkopiirrettynä. Kyseistä piirrossarjaa saattoi ainakin jokin aika sitten ostaa dvd-boksina Anttilasta ja myönnettävä on, että kyllä sellainen tuli itsellekin hankittua. Joskus pienenä pirpanana olin nimittäin aivan toivottoman ihastunut herrasmiesleijona Phileas Foggiin.

Ei kommentteja: