maanantai 6. huhtikuuta 2009

Toimitustiimin satoa: kirja-arvostelu

Pinkkiä energiaa
Miksi tyttönä on hauskaa!

”Meissä on näköä ja tyyliä, ja olemme vapaat tekemään mitä haluamme milloin haluamme. Maailma on osterimme, joka vain odottaa että nielaisemme sen.”

Herkullisen pinkin kirjan loi Bob Elsdale, mielikuvituksella, lahjakkailla valokuvaustaidoilla, kärsivällisyydellä ja ripauksella unelmia. Kirjan värimaailma on kuin karamelli, herkkä vaaleanpunainen ja vinkeä pinkki, joita korostamaan on liitetty pastellinen sininen. -Mitä muuta muka olisikaan tarvittu kuvaamaan sitä miksi on kivaa olla tyttö?

Takakanteen on muutamalla sanalla tiivisetty kirjan suloinen sisältö: ”Tämä kuvankaunis kirja juhlistaa tyttönä olemisen ihanuutta. Valokuvaaja Bob Elsdalen pinkeistä vinkein malli sulattaa sydämmesi ja muistuttaa hilpeän röyhkeästi, miksi elämä naisena on lähes täydellistä!”

Tämä pinkeistä vinkein malli todellakin sulattaa sydämmen ja saa lukijan väkisinkin hymyilemään. Mallit tosiaankin ovat suloisia pikku possuja, Rosie ja Petal. Elsdale oli aikaisemminkin työskennellyt porsaiden kanssa, joten hän tiesi kuinka vaativia ne saattavat joskus olla, mutta sitäkin rakastettavampia. Elsdale ajatteli, että helpoin tapa olisi kasvattaa possut itse, ja ”työskennellä sitten niiden omat persoonalliset luonteenpiirteet huomioiden.”

Eläinystävän sydämeltä vierähtää pois huolenkivi, kun lopussa kerrotaan että ”possut eivät kärsineet tätä kirjaa tehdessä” ja tieto siitä että nämä porsaat eivät koskaan joudu makkaratehtaalle, vaan viettävät nyt varhaisia eläkepäiviä maatilalla Iso-Britanniassa.

Maailma käy koko ajan tasa-arvoisemmaksi ja juuri sen puolesta tämä kirja taistelee kuvaamalla sitä kuinka ”tytöt pystyvät siihen mihin pojatkin... mutta tekevät sen tyylillä.” Se on fakta, jota aina ei ole huomattu, tai ei ole haluttu huomata. Miehet olivat alistaneet naiset ja oletettiin että tyytyisimme kohtaloomme. Niin ei kuitenkaan käynyt. ”Saatuamme viestin perille on shoppailu nyt harrastuksemme ja maailman putiikit leikkikenttämme. Ja poikaparat tekevät kaikkensa tullakseen samanlaisiksi kuin me!”


Tasa-arvo ei vieläkään ole täydellistä (miehen euro on naisen 80 senttiä). Ja joissain maissa vain pojat saavat käydä koulua, juuri sen takia tarvitsemme Bob Elsdalen kaltaisia ihmisiä, jotka taiteen kautta haluavat kertoa siitä kuinka ihanaa onkaan olla tyttö.

Kuitenkin voi alkaa pohtimaan koska tasa-arvo menee liian pitkälle -ainakin tyttöjen mielestä? Mitä jos miehet eivät enää maksakaan ravintolassa annoksia, anna ruusuja tai availe ovia? Kaikellahan pitäisi olla rajansa. ”Nykyään me maksamma päivälliset ja ovia aukovat pojat odottavat tippiä. Toimitusjohtajan pöydän alla voi nähdä Manolot siinä missä golfkengätkin, ja me tytöt arvostamme puolisoehdokkaissa vaipanvaihtotaitoja lompakon paksuutta enemmän.”

Tämän kirjan luettuaan voi vain todeta, että kaikesta huolimatta tyttönä oleminen on hauskaa. Tytöt ovat suloisia, saavat suoda itselleen vapauksia ja heidän kuulukin pitää hauskaa. ”Tytöt tahtovat pitää hauskaa. [Eikä siihen tarvita tekosyitä!]”

Pinkkiä energiaa esittelee juuri sitä kuinka jokaisen tytön sisällä asuu pieni prinsessa. Joillain tämä prinsessapiirre tulee selvemmin esille, toisilla sitä on miltei mahdotonta huomata.

”Pinkkiä energiaa julistaa aitoa tyttövoimaa suunnannäyttäjänä elävistä olennoista pinkein ja pirtein. Tämä älykäs iloittelu kaikesta siitä, mikä on naisellista, ei juuri jätä karjulle sijaa. Sillä tyttöjä pinkki pukee!”

Toisaalta, joku saattaisi tästäkin vetää herneen nenään, koska tässä tyttöjä kuvataan sympaattisilla vaaleanpunaisilla possuilla. Joillakin ihmisillä on käsitys, että possut olisivat sotkuisia, haisevia ja valtavia pekonin esiasteita, mutta näin ei todellakaan ole. Possut ovat rakastettavia ja ne esiintyvät useissa lasten saduissa, eikä mikään muu eläin voisi olla tarpeeksi pinkki kuvaamaan tyttöjä, joiden elämä on lähes täydellistä ja täynnä unelmia.

”Sokerista mausteista, ties mistä kauniista on pienet tytöt kuulemma tehty. Mutta kyllä tyttönä olemiseen liittyy paljon muutakin!”

Arvostelun kirjoitti Tuulia Lindholm

Ei kommentteja: