maanantai 30. maaliskuuta 2009

Elävä kirjasto tulee taas - olethan valmis

Oletko koskaan miettinyt miltä tuntuisi, jos kirja heräisi henkiin ja kertoisi oman tarinansa?

Oletko sekunneissa tuominnut kirjaa kansiensa perusteella? Entä ihmistä?

Oletko kiinnostunut tutustumaan erilaisen taustan omaaviin ihmisiin?

Haluaisitko olla osana yhdenvertaisuusprojektia?

Haluaisitko kuulla erilaisista ammateista, etnisistä taustoista ja ihmisistä?

Oletko valmis kohtaamaan ennakkoluulosi?


Jos vastasit yhteenkään kysymykseen KYLLÄ, tule tutustumaan Elävä kirjasto -tapahtumaan Turun pääkirjastossa 28.4.2009. Silloin sinulla on mahdollisuus lainata eläviä kirjoja, jotka haluavat itse kertoa oman tarinansa.

Lukijan mahdollisuus vaikuttaa omaan lukukokemukseensa on yleensä rajallinen. Nyt sinulla on tilaisuus luoda aitoa vuorovaikutusta kirjan ja sen tarinan kanssa. Tule mukaan ottamaan osaa uudenlaiseen lukukokemukseen!

Elävä kirjasto rantautuu Turun pääkirjastoon tänä keväänä jo kolmannen kerran. Aiempien vuosien tapaan projektia on mukana kehittämässä Yrkeshögskolan Novian yhteisöpedagogiopiskelijoita, Turun kaupunginkirjaston nuortenosasto Stoori sekä NuortenTurku. Projektissa on mukana myös kouluttajana Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi.

Miten Elävä kirjasto on syntynyt?

Elävä kirjasto on osa yhdenvertaisuuskampanjaa, jonka tarkoituksena on saada erilaiset ihmiset kohtaamaan ja keskustelemaan. Kampanja pyrkii edistämään moninaisuutta, ihmisoikeuksia ja ihmisarvon kunnioittamista. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia.

Miten Elävä kirjasto toimii käytännössä?

Elävä kirjasto on kuin oikea kirjasto kirjastonhoitajineen ja kirjoineen. Kirjastonhoitajat hoitajat kirjojen lainausta, opastusta sekä valvovat, että kirjaston sääntöjä noudatetaan. Kirjoina ovat ihmiset, joiden edustamaa ihmisryhmää kohtaan tunnetaan yleisesti ennakkoluuloja. Kirjaluetteloon on listattu kirjat, ja heidän kohtaamat ennakkoluulot. Luettelosta voit tutkia sinua kiinnostavia kirjoja ja lainata mieltymystesi mukaan.

Kirjasto tarjoaa puitteet rauhallisille keskusteluille erilaisten ihmisten parissa. Luottamuksellisen ilmapiirin, aidon vuorovaikutuksen, yksityisten ja henkilökohtaisten keskusteluiden kautta pyritään tutustuttamaan ihmiset ennestään tuntemattomaan. Tiedostetaan, että erilaisuus ei merkitse eriarvoisuutta.

Pienillä asennemuutoksilla, me kaikki voimme lisätä tasa-arvoa ja arvostusta eri ihmisryhmien välillä. Voit myös tulla paikanpäälle katsomaan toimintaamme, lainauspakkoa ei ole. Ole mukana tekemässä tapahtumasta rikkaampi!

Lisätietoa löydät osoitteesta www.keks.fi/elavakirjasto

Teksti: Iida Martin

Ei kommentteja: