torstai 29. tammikuuta 2015

Mitä lukisin John Greenin jälkeen?Jos Tähtiin kirjoitettu virhe (WSOY 2013) teki vaikutuksen, on totta kai seuraavaksi luettava kaikki muut John Greenin nuortenkirjat. Suomennettuna löytyy vain kaksi muuta nuortenkirjaa, Kaikki viimeiset sanat (WSOY 2014) ja Arvoitus nimeltä Margo (alkuteos Paper towns, WSOY 2015), joka ilmestyy vielä tämän kevään aikana.

Netissä on useita erilaisia kirjalistoja, joissa luetellaan ja esitellään luettavaa Green-faneille, jos samantyyppiset aiheet kiinnostavat. Näistä voisi mainita vaikkapa seuraavat: 


17 books to read if you liked “The Fault in our stars”


Books forfans of John Green 

Listoissa luetellut kirjat ovat kuitenkin englanninkielisiä. Kysymys onkin, mitä löytyisi suomenkielisiä kirjoja lukeville nuorille, joita kiinnostaa riipaiseva rakkaustarina ja elämän oikullisuus?

Gayle Forman: Jos vielä jään (WSOY 2009)

Mia rakastaa klassista musiikkia ja rockbändissä soittavaa Adamia, mutta musiikkiopinnot uhkaavat erottaa nuoret toisistaan. Eräänä talviaamuna Mia lähtee perheensä kanssa ajelulle ja joutuu onnettomuuteen. Hän vajoaa koomaan, mutta pystyy seuraamaan tapahtumia ulkopuolisena ja näkymättömänä. Mian on tehtävä päätös oman elämänsä ja kuolemansa välillä.


Stephen Chbosky: Elämäni seinäruusuna (Basam Books 2010)

Ujous vaikeuttaa Charlien elämää ja tutustumista uusiin ihmisiin. Hän on seinäruusu, joka haluaisi heittäytyä mukaan elämään ja kokea, miltä tuntuvat elämän maagiset hetket, kuten ensimmäiset treffit, suudelmat ja bileet, uudet ystävät, seksi, huumeet ja The Rocky Horror Picture Show.


Jesse Andrews: Maailmankaikkeuden huonoin elokuva, eli Minä & Earl & kuolemansairas tyttö (WSOY 2012)

Greg tavoittelee huomaamattomuutta ja salaa elokuvantekoharrastuksensa. Sitten äiti pakottaa Gregin ystävystymään leukemiaa sairastavaan Racheliin. Vaikka tyttö ei ole erityisen hauska eikä hyvännäköinen, Greg uhraa huolella rakentamansa imagon tytön vuoksi.

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää (WSOY 2010)

Samanthalla on elämä edessään ja kaikki hyvin. Hän on nätti, hänen poikaystävänsä on ihan syötävän söpö ja hänellä on paikka lukion parhaissa piireissä. Kuolema auto-onnettomuudessa päättää kuitenkin Samin elämän äkillisesti. Vai päättääkö? Yllätyksekseen Sam herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä elämänsä viimeistä päivää loputtomana uusintojen sarjana. Hän oivaltaa, ettei onnellinen loppu olekaan itsestäänselvyys, vaan että teoilla on aina seurauksensa.


Jay Asher: Kolmetoista syytä (Otava 2014)

Clay Jensen saa salaperäisen paketin, jonka sisältä paljastuu hänen luokkatoverinsa ja entisen ihastuksensa Hannah Bakerin äänittämiä kasetteja. Kaseteilla Hannah kertoo syyn siihen, miksi päätti elämänsä kaksi viikkoa aikaisemmin, ja mitkä 13 syytä johtivat tähän äärimmäiseen ja lopulliseen tekoon. Vain kuuntelemalla nauhat Clay voi saada selville miksi hän itse on päätynyt Hannahin listalle.


Jenny Downham: Ennen kuin kuolen (Otava 2009)

Syöpää sairastava Tessa ei jää aloilleen odottelemaan kuolemaa, jonka hän tietää olevan väistämätön. Hän haluaa elää viimeiseen hetkeen asti, ja laatii listan asioista, jotka haluaa kokea ennen kuolemaansa. Listan sisältö järkyttää isää, sillä Tessa haluaa mm. rikkoa lakia, menettää neitsyytensä ja tulla kuuluisaksi. Entäpä ystävyys Adamin kanssa, kannattaako sellaista enää edes harkita?

Daniel Handler: Ja sen takia me erosimme (Karisto 2013)


Epätodennäköisenä pidetty rakkaus ei tietenkään kestä, sillä Min ja Ed ovat aivan liian erilaisia luonteita toisilleen. Min purkaa suhteen epäonnistuneimmat käänteet ja jättää jäähyväiset Edille palauttamalla tutuiksi tulleita esineitä ja muistelemalla, mikä suhteessa meni vikaan.

Jennifer E. Smith: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (Otava 2012)

Voiko ensisilmäyksellä rakastua? Onko tilastollisesti mahdollista löytää kadotettu rakastettu? Hadley luottaa matemaattiseen totuuteen jouduttuaan erilleen juuri tapaamastaan sielunkumppanistaan, Oliverista, jonka sattuma istutti hänen viereensä lennolla New Yorkista Lontooseen.


Tuleeko sinulle mieleen muita suositeltavia teoksia? Vinkkaa muillekin!


Ei kommentteja: