tiistai 22. heinäkuuta 2014

Liian nuori äidiksi?

 

Mila Teräs: Sininen huone
Kustantaja: Otava
Sivuja: 312

Mitenkäs te naiset, tunnetteko te olevanne valmiita äideiksi? terveydenhoitaja kysyy. Sigrid vaihtaa asentoaan sohvalla. Istuin narskahtaa. Muutama katse lennähtää häntä kohti. Yksissäkään silmissä Sigrid ei näe jälkeäkään niistä kysymyksistä, jotka tukkivat hänen mielensä: Miten pysyä tyttönä, raikkaana kuin jasmiininkukka, kun hänestä pitäisi tulla yhtä aikaa nainen, aikuinen ja äiti? Osaako hän kasvattaa lapsen siten, ettei sille jää mitään pahoja traumoja? Ettei se ryhdy rikolliseksi tai narkomaaniksi?

Sigrid, 17 vuotta, lukio-opinnot jäissä, töissä taidetarvikeliikkeessä. Elämä hakee suuntaansa, mutta se on hyvää. Eräänä aamuna raskaustestiin piirtyvät kaksi viivaa pyöräyttävät kuvion uuteen uskoon: Sigridistä tulee äiti. Epäuskon ja kauhun lamaannuttama Sigrid totuttelee odottamattomaan elämäntilanteeseen. Lapsen isä, poikaystävä Sampsa, ei hyväksy tilannetta, vaan koettaa taivutella Sigridiä raskaudenkeskeytykseen.  Abortti ei kuitenkaan ole Sigridille vaihtoehto, vaikka muut pitävätkin sitä itsestään selvänä ratkaisuna. Kaveritkin ihmettelevät tytön päätöstä pitää lapsi, vanhemmat ja sukulaiset kauhistelevat kasvavaa vatsaa.

­– Totta kai mäkin olen vähän surullinen, Pirje aloittaa. – Ihan kuin mä menettäisin ystävän,kun sulle tulee vauva. Musta ei ole tulossa äitiä vielä pitkiin aikoihin. Mua kiinnostavat ihan toisenlaiset jutut… Vaikka tietysti mä olen sun puolestasi onnellinen. - - Sigrid pohtii, onko hän ajatellut asioita riittävästi Pirjen kannalta. Ehkä Pirjestäkin tuntuu siltä, että hän lipuu pois, menee tuosta vain toisenlaiseen elämään välittämättä siitä, seuraako Pirje perässä vai ei.

Lopulta Sampsa päättää haluta sekä Sigridin että vauvan, ja pariskunta muuttaa vähine tavaroineen pieneen yksiöön. Yhdessä he yrittävät valaa uskoa rakkauteen, jotta lapsella olisi ehjä perhe. Yrityksistä huolimatta Sampsa ei kuitenkaan ole läsnä, vaan häntä vievät sählytreenit, baari-illat, kaverit. Sigrid tuntee olonsa yksinäistäkin yksinäisemmäksi: hän ei ole kotonaan kolmekymppisten ensisynnyttäjien parissa, muttei ole enää tavallinen teinityttökään. Mihin Sigrid kuuluu? Keneen hän voi tukeutua? Äidiksi tuleminen saa Sigridin pohtimaan suhdetta myös omiin vanhempiinsa. Tärkeänä juonteena kirjassa on Sigridin yritys päästä perille edesmenneen isänsä Magnuksen elämästä ja persoonasta. Millainen isä oli, rakastiko hän Sigridiä? Isä tuntuu olevan vahvemmin läsnä Sigridin elämässä kuin koskaan aiemmin. Entä sitten äiti, joka kyllä elää, mutta häilyy vain etäisenä hahmona Sigridin elämässä?

Teräs kuvaa oivaltavasti Sigridissä tapahtuvaa muutosta. Aluksi pidin Sinisen huoneen kirjoitustyyliä vähän rönsyilevänä, mutta pidemmälle luettuani tulin toisiin aatoksiin. Sigridissä tapahtuu lyhyessä yhdeksän kuukauden ajassa kypsyminen ja vakavoituminen huolettomasta teinitytöstä vastuulliseksi vanhemmaksi. Tätä muutosta Teräs kuvaa runollisesti mutta äärimmäisen uskottavasti.

Maito on vuotanut sydämen puolelta. Se on kuin runo, rakkauden valkoisella musteella kirjoitettu. Sigridin ruumis on puhunut hänelle yöllä, kirjoittanut hänelle viestin. Yön rauhallisina tunteina hänen vartalonsa valmistautuu vauvan tuloon. Aivan kuin se haluaisi maitopisaroilla sanoa: Luota minuun. – Sigridin ruumis, viisas ja hyvä. Se sekä valmistaisi että ruokkisi pienen ihmisen.
   
Äidiksi tuleminen pelottaa, mutta samalla Sigrid tuntee suurta ja selittämätöntä iloa syntyvästä lapsesta. Kirja koskettaa kaikenikäisiä lukijoita, sillä äitiyden mysteeri lienee sama kaikille iästä riippumatta. Takuuvarma itkettäjä!

Lue tämä kirja, koska se

  • on kaunis ja koskettava nuoren naisen kasvutarina
  • auttaa ymmärtämään, mikä elämässä on tärkeää
  • on suurten kysymysten, elämän ja kuoleman, äärellä


Ei kommentteja: