torstai 6. helmikuuta 2014

Harry Potterin lapset eli tunnelmia ja mietteitä oudosta maailmasta, jossa nuoret lukevat!


Olenkohan eksynyt jonnekin vieraalle maalle…
...ainakin arjen kokemus ja virallinen totuus seilaavat täysin vastakkaisiin suuntiin. 

Teini-ikäisten nuorten lukemisinnokkuus ja varsinkin sen puute ovat olleet jo pitkään syvän huolen aiheena aina yhteiskunnallisessa keskustelussa asti. Erilaiset nuorison ajankäyttö- ja harrastustutkimukset julistavat jatkuvasti sitä, kuinka vähän nuoret lukevat. Suunnan vakuutetaan olevan kiistaton ja selvä: lukemisharrastus elää jatkuvasti kiihtyvässä syöksykierteessä.  

Rohkenen olla eri mieltä.

Tarkastelin Stoorin viime vuoden lainauslukuja alun perin ihan muuta tarkoitusta varten ja yllätyin kovasti - tai en minä mitään yllättynyt. Pikemminkin tulokset vastasivat omaa vahvaa arkikokemustani: Stoori on jo sellaisenaan vilkas paikka ja kyllä ainakin meidän nuoremme lukevat ja lainaavat kaunokirjallisuutta: PALJON!

Stoorin lainausluvut olivat aika hurjia. Nuorten suosikkisarjojen kohdalla lähestytään parhaimmillaan jo aikuisten kaunokirjallisuuden lainauslukuja. Esimerkkinä voi mainita tällä hetkellä Stoorin lainakuningattarena loistava Sara Shepardin Valehtelevat viettelijät -sarja, jota on suomennettu jo seitsemän osaa. Näitä jokaista on hankittu parikymmentä kappaletta, ja ne ovat käytännössä koko ajan lainassa.  

Tilanne on tuttu asiakaspalvelutilanteessa. Suosikkeja kysytään jatkuvasti ja vastauksena on harmittavan usein: ”ei ole nyt saatavilla.” Lisäkappaleita toki tilataan, mutta nekään eivät tunnu riittävän kuin hetkellisesti. 

Manga on toinen jo pitkään nuoria lukijoita innostanut kirjallisuuden muoto. Sen kappalemäärät ovat toki pienempiä (enimmillään 4 kpl samaa kirjaa), mutta eivätpä nämäkään suosikit pahemmin hyllyjä täytä.

Jos sallitaan, niin otetaan pieni matemaattinen sivupolku: Lainatuimmassa Navi Luna -mangasarjassa on esim. sen ensimmäistä osaa 4 kpl. Niitä on lainattu viime vuonna yhteensä 84 kertaa. Jos laina-aika on kuukausi ja kuukausia on vuodessa 12, voi nopeasti laskea, että ovatpahan nuo viihtyneet muualla kuin kirjastossa. Ja nämä ovat vain lainat. Mangasta on hyvä muistaa, että sitä luetaan todella vilkkaasti myös kirjastossa paikan päällä. 

Mutta takaisin itse asiaan… En tiedä, onko kyse väliaikaisesta hairahduksesta vai kenties nuortemme osallisuudesta maailmanlaajuiseen Young adult -kirjallisuuden menestystarinaan. Tämä niin sanottu nuorten aikuisten kirjallisuus juhlii ympäri länsimaailmaa bestseller-listojen kärjessä. Kirkkaimpana esimerkkinä ovat Stephanie Meyerin Twilight-sarja ja Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogia.

Toisaalta tämä on kirkas osoitus muoti-ilmiöiden voimasta ja tärkeydestä. Suosio lisää suosiota. Sana hyvästä kirjasta leviää salamannopeasti. Nuorten on ensiarvoisen tärkeää olla tietoisia muoti-ilmiöistä, ja siitä mistä ystäväpiiri keskustelee. Olet osa ryhmää, kun olet lukenut saman kirjan kuin muutkin. Tämä ryhmäytyminen on varmasti yksi selittävä tekijä. 

Toinen, arkisempi ja vähemmän juhlavampi selitys taitaa olla se, että nuorille myös julkaistaan enenevässä määrin hyvää ja kiinnostavaa kirjallisuutta. Tai sitten kyse on vain siitä, että vastoin kaikkia ennakko-oletuksia ainakin osa nuorista tykkää lukea – kirjaa – valtavasti ihan oikeasti.

Jälkimmäisiä olen kutsunut Harry Potterin lapsiksi. He ovat niitä, jotka ovat oppineet lukemaan, kaipaamaan ja sitoutumaan pitkäjänteiseen lukemiseen. Uskoisin, että juuri tämä, potterinsa lukenut sukupolvi ahmii nyt nuorten aikuisten kirjallisuutta. Mutta voisivatko he edustaa jopa jonkinmoista lukemisen uutta vallankumousta? Kenties? Ainakin he ovat niitä, jotka yhä edelleen nauttivat lukemisesta ja ahmivat kaunokirjallisuutta surullisista tilastoista ja synkistä tulevaisuuskuvista huolimatta. Kunhan vain turvaamme ja annamme heille siihen mahdollisuuden. Toisin sanoen, tarjoamme nuorelle monipuolisen ja innostavan vaihtoehdon uppoutua tarinaan.  

Alla on lueteltu Stoorin vuoden 2013 lainatuimpien TOP 12: 


Shepard, Sara: Kaivattu (Valehtelevat viettelijät, osa 1) (169 lainaa)
Shepard, Sara: Virheetön (Valehtelevat viettelijät, osa 2) (169 lainaa)
Collins Suzanne: Nälkäpeli. Osa 3: Matkijanärhi (153 lainaa)
Riordan Rick: Eksynyt sankari (122 lainaa)
Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja. Osa 3: viimeinen oljenkorsi (121)
Riordan, Rick: Jumalten sota (121)
Collins, Suzanne. Nälkäpeli. Osa 2: Vihan liekit (120)
Fizpatrick, Becca: Riitasointu (120)
Kinney, Jeff: Neropatin päiväkirja. Osa 1 (117)
Shepard, Sara. Täydellinen (Valehtelevat viettelijät, osa 3) (117)
Riordan, Rick: Labyrinttitaistelu (117)
Smith, Jennifer E.: Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea (111)
 1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinkahan moni aikuinen on viehättynyt nuortenkirjojen tarjoamaan maailmaan? Nuortenkirja kun on paljon helpompi lukukokemus kuin moni aikuistenromaani.