tiistai 5. marraskuuta 2013

Ketä kiinnostaa: Paita kertoo tarinaa


Jokaisella pelipaidalla on stoorinsa!

Nyt, kun jalkapallon kotoinen veikkausliigamme on saatu päätökseen ja eurooppalaiset suursarjat mestarien liigoineen on saatu rytinällä vauhtiin, on hyvä kurkistaa itse pelin sisälle.

Kaikkihan tietävät, ettei jalkapallo ole pelkkä peli - se on jotain hyvin paljon suurempaa. Sanotaan, ettei esimerkiksi italialaisille jalkapallo ole suinkaan osa elämää vaan elämä on osa jalkapalloa. Siinä se pelin syvä merkityksellisyys kokonaiselle kulttuurille kiteytyy osuvasti.
  
Kuten kulttuurilla yleensäkin, on jalkapallonkin jokaisella osa-alueella oma merkityksensä, roolinsa ja tehtävänsä. Mikään itse peliin kuuluva ei ole turhaa tai ilman sisältöä. Tämä koskee niin lajin sääntöjä kuin vaikkapa itse peliasujakin.

Bernard Lionsin 1000 jalkapallopaitaa -teos avaa uudenlaisen, kiehtovan ja jännittävän näkökulman jalkapallon sisimpään. Harva meistä on ajatellut sitä, kuinka omankin joukkueen pelipaidalla on aina myös tarina kerrottavanaan. Ei ole lainkaan saatumaa, että suosikkijoukkueesi pelaa tietyn värisessä tai kuvioisessa paidassa. 

Lions muistuttaa, ettei yksikään paita ole syntynyt tyhjyydessä vaan tietyssä historiallisessa tilanteessa. Sen värit ja symbolit ovat aina katsauksia paidan syntyajan kulttuuriin. Pitkälle tulkittuna pelipaidat ovat eräänlaisia myyttisiä ja pyhiä univormuja, joiden poliittisuus on kiistatonta. Paitoja on luotu vahvasti ideologis-poliittis-uskonnollisin perustein ja ne ovat muuttuneet vastaavien virtausten mukaisesti. Myös taikauskolla on ollut tärkeä rooli esimerkiksi pelinumeroiden kohdalla.

Lionsin teos on toki massiivinen, mutta ennen kaikkea ja kirjaimellisestikin todella värikäs aarrekartta jalkapallon kiehtovaan maailmaan hieman (tai oikeastaan aika paljonkin) pintaa syvemmältä.

Suosittelen tutustumaan!

Tarkista kirjan saatavuus Vaskikirjastosta.

Ei kommentteja: