perjantai 15. helmikuuta 2013

Aihemerkkien merkitys


Nuortenkirjojen selässä voi olla pieni kuva, jolla on melkoisesti merkitystä. Näissä ns. aihemerkeissä on käytetty symboleita, jotka mielestämme parhaiten kuvaavat kutakin genreä. Kuvio nimittäin vihjaa, mistä kirja kertoo eli mikä on sen tyylilaji. 

Stoorissa eri genreihin kuuluvat kirjat on hyllytetty samoihin aakkosiin ilman aihemerkkejä olevien nuortenkirjojen kanssa. Jos siis etsit vaikkapa jännitystä, ne eivät ole yhdellä ja samalla hyllyllä vierekkäin, vaan tekijän mukaisessa paikassa. Joudut siis tekemään hieman salapoliisityötä etsiessäsi jännityskirjoja kaikkien nuortenkirjojen joukosta, mutta symboli, Sherlock Holmesin pää, toimii vihjeenä.

Aihemerkki helpottaa mieleisen luettavan löytymistä. Jos olet lukenut vaikkapa jonkin historiamerkillä varustetun tosi hyvän kirjan, saatat löytää lisää yhtä hyvää luettavaa niiden kirjojen joukosta, joissa on sama aihemerkki.

Aihemerkit ovat olleet käytössä jo useita vuosia, mutta viime vuonna kehittelimme uuden merkin nuoria lukijoita ajatellen. Jos etsit romanttisia kirjoja, joissa on lisäksi yliluonnollisia piirteitä, valitse hyllystä Paranormaali (rakkaus) -merkillä varustettu nuortenkirja. Paranormaali-merkki on oikeastaan fantasia- tai kauhukirjallisuuden alalaji.

Kaikenkielisten nuortenromaanien lisäksi aihemerkkejä käytetään nuorten sarjakuvissa.

Ei kommentteja: