lauantai 7. huhtikuuta 2012

Katnissin kamppailu

Joko sinä olet sen lukenut? Joko olet sen nähnyt? Nimi on kaikkien huulilla. Päivän eniten kysytyin kysymys, jo usean viikon ajan, on ollut: ”Onko teillä sitä Nälkäpeliä?” Harmi vain, vastaus on lähes yhtä usein ollut: ”Kaikki kappaleet ovat lainassa, mutta haluatko tehdä varauksen?”

Heti suomennoksen ilmestymisen jälkeen (v. 2008) kirjan lainausluvut ovat olleet aina vain korkeammat. Jatko-osat ja tänä keväänä ilmestynyt elokuva ovat vain lisänneet suosiota ja uusien innokkaiden lukijoiden määrää.

Me haluaisimme tietää, mikä tarinassa sinua kiehtoo? Mitä ajatuksia se sinussa herättää? Miksi juuri sinä innostuit Nälkäpelistä? Mikä Katnissin tarinassa sinua kiinnostaa? Mikä on Nälkäpelin suosion salaisuus?Suzanne Collins: Nälkäpeli
suom. Helene Bützow (WSOY, 2008)


Luonnonkatastrofien ja sodan jälkeen Panemin hävinneille kansalaisille asetettiin rangaistukseksi vuosittainen Nälkäpeli, jossa tosi-TV-ohjelmana esitettävään tappopeliin valitaan jokaiselta sektorilta tyttö ja poika kamppailemaan hengestään metsän siimeksessä. Yllättäen voittajiksi selviytyvät sekä Katniss että Peeta saatuaan katsojien ja sponsoreiden tuen uhattuaan syödä myrkyllisiä marjoja kuollakseen molemmat.

Suzanne Collins: Vihan liekit
suom. Helene Bützow (WSOY, 2010)


Presidentti Snow syyttää Kattnissia, että hänen käytöksensä pelissä yllyttää ihmisiä kapinaan. Lisäksi hän on kuullut, että Katnissin ja Peetan lemmensuhde olikin vain esitystä. Nälkäpelin 75-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään peli voittaneiden kesken muistuttamaan kapinallisia siitä, ettei Capitolin valtaa voi uhmata. Katniss ja Peeta joutuvat jälleen hengenvaaraan.

Suzanne Collins: Matkijanärhi
suom. Helene Bützow (WSOY, 2010)


Onko kapinallisten pelastamasta Kattnissista Capitolia uhmaavan kapinaliikkeen johtajaksi? Hirmuvallan kukistaminen vaatii epäoikeudenmukaisia uhrauksia. Vain rakkaus voi tuoda iloa äärimmäisessä kilpailuyhteiskunnassa.

Ei kommentteja: