sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Aikamoisia matkoja

Haluaisitko lähteä matkalle? Lomalla tekisi hurjasti mieli matkustaa, mutta jos rahat eivät riitä reissaamiseen, tartu kirjaan. En tarkoita matkaopasta, enkä matkakertomusta, vaan jotain muuta.

Tarinan lukeminen on matkalle lähtemistä, ilman matkalaukun pakkaamisen ja matkalippujen varaamisen vaivaa. Ei tarvitse huolehtia aikatauluista, eikä matkapahoinvointilääkkeistä. Riittää kun varaa hiukan häiriötöntä aikaa ja antaa kirjan tapahtumien piirtyä mielikuvituksen voimin toisena todellisuutena silmien eteen. Matkan keston suhteen ei ole muuta rajoitetta kuin sivumäärä.

Lähtisitkö tarinan päähenkilön tarjoamalla kyydillä tavanomaisten turistikohteitten sijaan eksoottisempaan vaihtoehtoon: aikamatkalle?


Aikamatkoista kertovien nuortenkirjojen ja elokuvien suosituimpina lomakohteina ovat omat tai esi-vanhempien nuoruuden päivät ja keski-aika tai muu historiallisesti merkittävä ajanjakso. Jos et matkusta itse, saatat saada vieraita menneisyydestä tai tulevaisuudesta. Outoon ympäristöön joutuminen heittää matkaajalle selviytymishaasteen: oletko nopea oppimaan ja sopeutumaan? Ympäristö voi olla sinulle outo, mutta niin olet sinäkin paikalliselle väestölle aivan arkisine tapoinesi ja muotivaatteinesi. Tulevaisuudesta tulleella on usein tietoja ja taitoja, joiden avulla hän voi kohota merkittävään asemaan.
Usein vaaraan joutuminen on väistämätöntä, mutta päätehtävänä on palaaminen ehjänä ja entistä viisaampana takaisin omaan aikaan ja paikkaan. Matkan onnistuneisuudesta kertoo oman ymmärryksen kasvaminen. Käväisy ääriolosuhteissa saa päähenkilön tajuamaan, että sittenkin koti kuluvana vuonna on se paras, puutteistaan huolimatta. Entäpä jos ei tarvitsisi tai voisi enää palata takaisin? Elämä jossakin muualla, toisena aikana, voi hyvinkin olla onnellisempaa.

Aikamatkailussa käväistään menneisyydessä tai pujahdetaan kurkistamaan tulevaisuuteen. Matkaaja tarvitsee jonkin kulkuvälineen tai esineen, vaikka aina ei ole kyse aikakoneesta, ja hitusen selittämättömiä voimia tai toistaiseksi toteutumattomia teorioita, jotta matka olisi mahdollinen. Aina ei aikamatkalle tempauduta omasta tahdosta, vaan sattuman ansiosta. Tiedemiehet eivät ole yksimielisiä siitä, onko ajassa liikkuminen mahdollista, mutta sen mahdottomuutta ei ole todistettu. Aikamatkustus voi aiheuttaa aikaparadokseja, mutta hyvä tarina ei koskaan häiriinny turhan teoreettisista ongelmista.

Bianca Turetsky: Muotimatkaaja Titanicin kannella (WSOY 2011) vie päähenkilö Louisen vintage-puvun sovittamisen kautta puvun entisen omistajan tapaan suureen vaaraan, vuoteen 1912, Titanicin kannelle.

Kate Saunders: Lumottu lukukausi (Karisto 2011) kertoo Florasta, joka torkahtaa junamatkalla ja herätessään tajuaa joutuneensa 30-luvulle. Ankaran sisäoppilaitoksen sääntöjen oppimisen ja taikojen tekemisen lomassa Flora kertoo nykyajan mukavuuksista ällistyneille uusille ystävilleen.

Finn Zetterholm: Lydian salaisuus (Otava 2007) vie päähenkilön maalausta koskettamalla siihen aikaan ja paikkaan, jossa taideteos on syntynyt. Lydialla on mainio tilaisuus tutustua mestarimaalareitten omaperäisiin persooniin ja elämäntyyleihin.

Just visiting (ohj. Jean-Marie Gaubert, 2000) komediahengessä tehty elokuva kertoo kreivin ja palvelijan matkasta velhon taikojen voimasta keskiajalta nykyaikaan.


17 again (ohj. Burr Steers, 2009) elokuvassa aikuinen ikäkriisin piinaama Mike saa palata lukio-ikäiseksi vielä kerran, tosin lukiossa ovat myös hänen omat lapsensa. Tällaisista toisista mahdollisuuksista on usein hyötyä: ne lisäävät ihmis- ja itsetuntemusta. Omaan aikaan palaava ei ole enää aivan sama kuin ennen matkalle lähtemistä.


Aikamatkustajia muistutetaan toistuvasti, ettei menneisyyttä pidä sorkkia, sillä kun voi olla peruuttamattomia vaikutuksia nykyhetkeen. Mutta asioihin puuttumisella voi olla positiivisiakin vaikutuksia, kuten suosikkileffani Paluu tulevaisuuteen trilogian (ohj. Robert Zemeckis, 1985-1990) Marty lopulta kaikkien kommellusten jälkeen voi huomata.

Thea Beckman: Ristiretki farkuissa (Sley-kirjat 2004) on filmattu myös elokuvaksi nimellä Crusade : matka halki aikojen (ohj. Ben Sombogaart 2006). Rudolph haluaisi nähdä turnajaiset, mutta päätyykin 1200-luvulle lasten ja nuorten ristiretkiläisten joukkoon tietokonevirheen takia.

Aikamatkustus siis saattaa tarjota yllätyksiä, joihin matkanjärjestäjä ei voi varautua.

Löydä lisää aikamatkoja nuortenkirjoista ja nuorten fantasiakirjoista. Aikamatkustamisesta lyhyesti, mutta monipuolisesti Wikipediassa.

Ei kommentteja: