maanantai 3. lokakuuta 2011

Liikkuva nuoruus -elokuvasarjan seuraava esitys

Seuraava näytös Liikkuva nuoruus-elokuvasarjassa on ruotsinsuomalainen elokuva Aavan meren tällä puolen, tai Kid Svensk, joka oli elokuvan nimi ensi-illalla Ruotsissa.

Elokuva sijoittuu vuoteen 1984 ja sen päähenkilö on Göteborgissa asuva 12-vuotias Kirsi, tai Kid kuten hän ha-luaa itseään kutsuttavan. Kid kokee olevansa ruotsalainen ja häpeää suomalaista syntyperäänsä sekä äitiään Esteriä, joka ei ole koskaan oppinut puhumaan ruotsia. Kesäloma on juuri alkanut ja Ester, joka on juuri irtisanottu työpaikastaan, haluaa kesäksi kotiin Pohjois-Karjalaan. Äidin kotikaipuu vie tyttäreltä kovasti halutun kesätyön Göteborgin radiossa. Konflikteilta ei vältytä matkalla Tukholman, ruotsinlaivojen ja Helsingin turistikuvien kautta Suomen sydämeen. Kumppaneiksi automatkalle tulevat äidin ystävätär Sirkka ja tämän 13-vuotias poika, Jamppe.

Kesälomasta tulee kuitenkin erilainen kuin Kid on ajatellut. Vanha kaveruus Jampen kanssa tuntuu tänä kesänä muuttuvan kutkuttavalla tavalla erilaiseksi. Myös Ester-äiti kohtaa Suomessa vanhan nuoruudenrakkautensa Markun. Äidin ja tyttären välejä ei myöskään paranna se, että Ester alkaa suunnitella pysyvää muuttoa Suomeen, mutta ei uskalla puhua asiasta Kidille.

Liikkuva nuoruus on elokuvasarja siirtolaisuudesta ja kasvamisesta globaalissa maailmassa. Elokuvasarjassa nähdään palkittuja elokuvia ympäri maailmaa sunnuntaisin klo 15 pääkirjaston Studiossa.

25.9. Persepolis (96 min)
9.10. Aavan meren tällä puolen (116 min)
23.10. Taivaan reunalla (105 min)
6.11. Zozo (90 min)

Ei kommentteja: