keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Kuninkaallista hehkua

Monen pitkäaikainen unelma toteutui tämän viikon alussa, kun ehta kuninkaallispari - Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel - saapuivat syksyiseen Turkuun. He aloittivat kierroksensa Forum Marinumista maanantaina, ja tiistaina tulivat tutustumaan myös pääkirjastoomme.

Valmistelut olivat tavallisen pikkukaupungin tytön silmin katsottuna valtavat. Edellisenä päivänä poliisit tepastelivat ympäriinsä tehden huomioita tilasta ja suunnitellen tulevaa vierailua. Oli ohjeita pukeutumisesta, ohjeita käyttäytymisestä. Olimme koristelleet lastenosastoa prinsessa- ja Ruotsi-teemojen mukaisesti. Hyllytimme raivopäisesti, suoristimme kirjarivejä vaikka tarvettakaan ei aina olisi ollut, poistimme pienimmänkin nukan kokolattiamatoltamme.


Tiistaiaamuna heti kirjaston auettua paikalle tuli turvamiehiä ja poliiseja tarkastamaan aluetta. Hieman ennen arvovieraiden saapumista lasten ja nuorten osastot suljettiin yleisöltä ja poliisit tyhjensivät alueen. Median edustajia tuli paikalle vyöryen ja he yrittivät valita itselleen parhaat kuvakulmat.

Jo puoli yhdeltätoista odotimme rivissä lähes henkeä pidätellen, nimilaput suorassa ja hiuksiamme oikoen. Viimein tasalta odotuksemme päättyi. Pukumiehiä ja -naisia ilmestyi ovistamme, jännittynyt puheensorina katkesi ja hiljaisuus valtasi koko aulan salamannopeasti. Kuninkaalliset vieraamme astuivat ovesta sisään.

Sydän jätti yhden lyönnin välistä, ainakin yhden.

Jo kaukaa näki, että Victoria oli aivan yhtä sädehtivä mitä kuvista on voinut päätellä. Lämmin hymy kasvoillaan hän tervehti ihmisiä ja saamansa kukat käsissään käveli tutustumaan lasten ja nuorten osastoon. Pari seurueineen pysähtyi hetkeksi ihailemaan heidän kunniakseen pystyttämäämme näyttelyä, ja jatkoi matkaansa Kirjateatteriin kuuntelemaan ruotsinkielistä satutuntia. He juttelivat lasten kanssa kysellen heidän lempikirjoistaan, ja Daniel paljasti oman lempikirjansa olevan Peppi Pitkätossu. Median edustajat taistelivat parhaista paikoista saaden rynnistämisellään jo hieman koomisiakin piirteitä.

Victoria ja Daniel jatkoivat matkaa nuorten alueelle Stooriin. Siellä Victoria istahti portaille kuin kuka tahansa - samalle kohdalle missä mekin usein istumme - ja keskusteli rennosti nuorten kanssa. Lähtiessään Victoria heitti iloiset kehut upeasta kirjastostamme ja pari jatkoi matkaansa tieto-osastolle. Kahdeltatoista he poistuivat sisäpihan läpi kohti Vähätoria - yleisön ihastellessa sädehtivää pariskuntaa niin ulkona kuin sisältä lasien takaakin.

Toivomme, että Victorialle ja Danielille jäi hyvä kuva kaupunkimme ylpeydestä, ja he tulevat esittelemään kirjaston myös pikkuiselle kruunupäälle, kun sen aika koittaa. Syytä tällaisen vierailun uudelleenjärjestämiseen riittää jo siinä, että kerrankin jokaisella näytti olevan aidosti iloinen hymy kasvoillaan.

Kirjoitti: Pauliina

Ei kommentteja: