tiistai 5. lokakuuta 2010

Syksy ja lehdet ne yhteen kuuluu

Joskus lehden nimi ei kerro riittävästi lehden sisällöstä ja aihealueesta. Mitä kätkeytyy kannen alle, jos päällä lukee SFX, Neo, Spin, Ponton tai Nuotta? Tässä siis muutama Stoorin hyllystä poimittu lehti.

SFXon maailman suurin scifi ja fantasialehti, jonka juttuaiheina ovat elokuvat, tv-sarjat, kirjat ja pelit.

Mitä kirjainlyhenne SFX tarkoittaa? Selkeää vastausta ei löydy. Yleinen oletus on, että kirjaimet tarkoittavat englanninkielistä termiä erikoistehosteet (=special effects) tai tieteiskirjallisuus (=science fiction). Mutta mikähän se X sitten on?

Lehden ehdottomina vahvuuksina ovat upeat kuvat, monipuolisuus ja ajankohtaisuus. Englanninkieli ei ole liian vaikeatajuista.

Esimerkkilehdessä (10/2010) on mm. kuvasarja joulukuussa ensi-iltansa saavasta uudesta Narnia leffasta, juttua Star Trek 2 leffasta, artikkeli, jossa muistellaan Buffya – ikimuistettavaa ja pidettyä tv-sarjaa, ja pohditaan, mitä jos Star Warsia ei olisi koskaan ollutkaan sekä kirjailija Terry Pratchettin haastattelu.

- Ilmestyy: 12 kertaa vuodessa
- Julkaisumaa: Iso-Britannia

http://www.sfx.co.uk


NeoLehdessä aiheena anime ja manga eli aasialainen animaatio ja sen eri ilmenemismuodot kuten anime ja manga animaatioelokuvat, japanilainen rock ja popmusiikki sekä videopelit. Juttuja ja haastatteluita kirjoittavat aasialaisen popkulttuurin asiantuntijat Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Japanista.

Riippumaton julkaisu. Tästä lehdestä saat siis vinkit, mihin dvd-levyihin, cd-levyihin ja kirjoihin oikeasti kannattaa rahat tuhlata.

Stooriin tilatuista kolmesta anime/manga-lehdestä tämä on ainoa englanninkielinen.
Esimerkkilehden (10/2010) artikkeleissa mm. vampyyriaiheinen sarjakuva Vampire knigh, haastattelussa visual kei artisti Miyavi. Aiemmissa numeroissa on mm. haastattelu taistelulajien taitaja Jackie Chanilta, bändiesittelyissä Dir En Grey ja An Café. Lehdessä on lisäksi fanien Cosplay-fotogalleria tai animetyylisiä muoti-, meikkaus- ja kampausvinkkejä.

- Julkaisumaa: Iso-Britannia ja Irlanti
- Ilmestyy: 12 kertaa vuodessa (ilmestynyt vuodesta 2004 lähtien)
- 100 sivua joka numerossa

http://www.neomag.co.uk


SpinSpin on suomenkielinen scifi- ja fantasialehti. HUOM! Toinen samanniminen lehti ilmestyy USA:ssa musiikkijulkaisuna. Melko vaatimattoman näköisessä lehdessä on novelleja, kirja-arvosteluja, tapahtumaraportteja ja sarjakuvia sekä uutisia koskien fantasia- ja tieteiselokuvia, tv-sarjoja ja kirjoja.

Esimerkkilehdessä (3/2010) juttua mm. kesällä pidetystä Finncon tapahtumasta ja miten scifiä ja fantasiaa voi harrastaa Turussa.

- Etukansi värillinen, sisäsivut mustavalkoisia, noin 50 sivua
- Ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Liittymällä Turun Science Fiction Seuran jäseneksi saat lehden tilaajaetuna. Yhdistys on perustettu jo vuonna 1976 ja Spin-lehteä on julkaistu vuodesta 1977.

http://www.tsfs.fi/spin


PontonRuotsinkielinen nuorten kirjallisuuslehti, jonka sisällöstä, teksteistä ja kuvista, on noin puolet 14 – 21-vuotiaiden nuorten itsensä tekemää ja puolet toimituksen tekemää. Se onkin lehden juju: nuoret pääsevät itse tekemään lehteä. Kuka tietää, ehkä joku heistä on tulevaisuuden suuri kirjailija!

Teksti painottuu selvästi lehden sisältönä. Pääosassa ovat runot ja novellit. Joukossa on jokunen valokuva ja piirros.

Esimerkkilehti (2/2010) on poika-aiheinen teemanumero, jossa käsitellään mm. poikakirjoja. Ihan kaikkia juttuja eivät pojat sentään ole kirjoittaneet.

- Ilmestyy 4 kertaa vuodessa (vuodesta 1998 lähtien).

http://www.ponton.nu


NuottaSuomenkielinen 15 - 23-vuotiaiden nuorten kristilliseen uskoon ja arvoihin liittyvä lehti. Mukana juttua mm. riparista, ihmissuhteista, gospelmusiikista ja luonnonsuojelusta.

Nuottaa julkaisevat Suomen Luterilainen evankeliumiyhdistys, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys sekä Opiskelija- ja koululaislähetys.

2000-luvun lopulla Nuotta alkoi suuntautua kohti monimediaa. Paperijulkaisun lisäksi Nuotta tuottaa verkkoon videoita ja podcasteja sekä radio-ohjelmaa Radio Deille.

Nuotta on myös Facebookissa
ja Twitterissä.

Nuotasta on irrotettu kaksi sisarjulkaisua: Pluss ja Vybor. Pluss ilmestyy Virossa ja Vybor Venäjällä.

Esimerkkilehden (9/2010) juttuina mm. jaksaako herätä aamulla kouluun vai ei, millainen on päivä kuoleman jälkeen ja bändihaastatteluissa HB ja Ruudolf. Lehdellä on raikas ja nuoriin vetoava ulkoasu.

- Ilmestyy 11 kertaa vuodessa (vuodesta 1979 asti, Suomen vanhin kristillinen nuortenlehti).

http://www.nuotta.com

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hyvästä artikkelista :)