tiistai 10. kesäkuuta 2008

Kuninkaan paluu

Palloon lukittu katse

Nurmikko pöllyää olohuoneisiin asti, kun jalkapallo, tuo pelikenttien häikäisevä kuningas, valtaa jälleen televisiovastaanottimet. Euroopan jalkapalloherruudesta kisataan Itävallassa ja Sveitsissä 7. – 29. kesäkuuta.


Kaikki eivät jaa sitä riemua, joka pursuaa jalkapallon illat täyttävästä runsaudesta. Meille lajia rakastaville tämä iltaharrastus on kuitenkin valtaisa ilo, vaikka on pakko myöntää, että ainakin kaikkien pelien katsominen kääntyy lopulta vääjäämättömästi aika valtavaksi urakaksi.

Jalkapallo on taktiikka- ja taitolaji. Sen huippusuoritukset ovat taidetta. Loisteliaat maalit ovat oikeasti kaikkien niitten lukemattomien uusintojen ja hidastusten arvoisia. Tämän lisäksi nurmikentillä luodaan mitä hienointa, sieluun iskevää draamaa. On jännittävää seurata, kuinka lukuisten miljoonien arvoisten tähtipelaajien takaa parrasvaloihin ryntää toistuvasti uusia sankareita. Oman sijansa saavat pelikenttien antisankarit ja konnat, jotka nerokkaan käsikirjoituksen tavoin onnistuvat samanaikaisesti inhottamaan ja viihdyttämään meitä. Tunteilla on suuri merkitys jalkapallon suosiossa. Peliin kuuluvat niin ilonkiljahdukset kuin surun kyyneleetkin.

Jalkapallo on myös poliittinen peli. Sen kansallisuusaatetta vahvasti syleilevä ja ruokkiva luonne on tänä päivänä asettunut hiukan epämuodikkaaksi nationalismin lieveilmiöiden ja jalkapallohuliganismin myötä. Jalkapallo onkin aiheuttanut pahimmillaan jopa sotia. Mutta onpa jalkapallo myös yhdistänyt sekä kansakuntia että vihollisvaltioita juoksuhautojen molemmin puolin. Näistä kuuluisin on sotaa keskenään käyvien saksalaisten ja englantilaisten sotilaitten jalkapallo-ottelu I maailmansodan rintamalla vuoden 1914 jouluna.

Sveitsin ja Itävallan kisoista on odotettavissa kaikkien Euroopan mestaruuskisojen tapaan loistokisat. Jo nyt on nähty taidokkaita yksilösuorituksia, tarkkaa käsikirjoitusta noudattavaa tehokasta joukkuepeliä ja ennen kaikkea komeita maaleja. Pelien lopputulosten rinnalla on mukava jännätä esimerkiksi sitä, lunastaako Portugalin Cristiano Ronaldo paikkansa maailman parhaana pelaajana, vai onko hänkin yhtä kuolevainen kuin me muut?

Pelaa itse

Sankaripelaajiin samaistuminen on varmasti monelle pojalle ja tytölle tuttua. Jalkapallon suurkisat ovat kuuluneet aina myös omiin suosikkeihini. Pelien jälkeen oli tapana rynnätä kentälle ja elää juuri nähty peli uudelleen jonkun suosikkipelaajan hahmossa. Pallo ei toki pysynyt läheskään samalla tavalla hallussa, mutta lapsen mielikuvitus on onneksi paitsi kovin kekseliäs myös äärimmäisen anteeksiantava.

Nyt kaikilla 13-22-vuotiailla pojilla ja tytöillä on mahdollisuus elää jalkapallounelmaansa. Palloliitto järjestää 16.6.- 7.8. Kupittaan keinonurmikentillä Fairplay futistreenit. Mukaan voivat ilmoittautua kaikki halukkaat – taidoista riippumatta. Pelaaminen on maksutonta!!!

Lisätietoa löytyy:

NuortenTurun ja Palloliiton sivuilta.

Kaikki pelaamaan!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vivaaaaaaa España!
Paras voitti, hyvät kisat :)